„Беласица” и „Оборище” завършиха наравно в Петрич

  • Янислав Тусонджиев и сенегалецът Жустино Мендес

    дебютираха с фланелката на „Беласица”

    Изключително нервно първо полувреме изиграха футболистите на „Беласица” и „Оборище” (Панагюрище) на стадион „Цар Самуил” в Петрич. Гостите по-често се озоваваха пред наказателното поле на петричани, но вратарят им Захари Димитров и защитата, начело с Любомир Граминов, бяха внимателни и парираха навреме ударите на гостуващите нападатели.

В 23-тата минута беше отбелязан гол от страна на гостите от явна засада и бе отменен справедливо от главния съдия Георги Димитров. В този момент старши треньорът на „Оборище” Танчо Калпаков със завидна бързина пробяга около 40 метра, насочвайки се директно към асистент-съдията Светлин Симеонов с въпроса защо е вдигнал флаг. Това деяние предизвика гнева на присъстващите на стадиона. Последва и разговор на четири очи между главния арбитър Георги Димитров и Калпаков, което доведе само до устна забележка, без картон. Гостите заиграха и грубо в отделни моменти, като посичаха умишлено Владимир Кабранов и Марти Таушанов. Това не уплаши петричките футболисти, които при макар и редки контраатаки търсеха опити за превземане на вратата, пазена с вещина от Кирил Акалски. Последният получи истински подарък, след като Васил Божинов, изведен перфектно от Владимир Кабранов, от движение от 24-25 метра разтресе напречната греда. До края на първата част нямаше нищо опасно и пред двете врати и футболистите се оттеглиха на почивка при нулево равенство.
През втората част на срещата наставниците на двата тима извършиха смени в различни периоди от време. Наставникът на „Беласица” Атанас Джамбазки даде шанс на Георги Спасов, Янислав Тусонджиев и сенегалеца Жустино Мендес. И тримата бяха посрещнати с бурни ръкопляскания, като Тусонджиев и Мендес направиха дебют с фланелката на „Беласица”. Георги Спасов раздвижи нападателната мощ на домакините отдясно, веднъж дори озори вратаря Акалски. Тусонджиев се  понрави с техническите си умения при боравене с топката и точния и навременен пас към колегите си. В даденото триминутно продължение бившият футболист на „Беласица” Васил Тачев, сега с фланелката на „Оборище”, със задна ножица насочи топката в горния десен ъгъл на Захари Димитров, който изби в корнер и за пореден път обра овациите на присъстващите на стадиона.
Тази среща бе изгледана от кмета на община Петрич Димитър Бръчков, придружен от председателя на ОбС Георги Тренчев и куп общински съветници.
Най-силно впечатление направиха феновете на „Беласица”, които не се изплашиха от дъжда и не спряха да подкрепят любимците си през целия мач.
След мача старши треньорът на „Беласица” Атанас Джамбазки заяви: „Доволен съм от старанието и характера, който проявиха моите възпитаници срещу главния претендент за влизане във втора лига отбор на „Оборище” (Панагюрище). Този мач можеше и да спечелим, и да загубим. Доволен съм от спечелената точка. Оценката за играта на всеки един от футболистите, на когото гласувах доверие, ще дам в съблекалнята в началото на седмицата. Вече мислим да гостуването ни в Симитли в събота.


Старши треньорът на „Оборище” Танчо Калпаков определя резултата като закономерен, като не пропусна да заяви, че е можело и да победят, а и да загубят.
Бивш футболист на „Беласица”, който е и любимец на „Комити”, сега състезател на „Оборище” (Панагюрище), сподели следното: „Възмутен съм от поведението на длъжностно лице, което ме обиждаше несправедливо по време на мача, подвиквайки по мой адрес. Заради такива като него и още един напуснах клуба обиден. Жалко е, че тези хора продължават да работят в този велик клуб и трябва да целуват краката на президента Венко Папалюгов, че ги търпи. „Беласица” ми е на сърцето и при първи удобен момент, когато тези мои „доброжелатели“ бъдат изчистени от клуба, аз ще се завърна и ще облека фланелката на любимия ми тим, без да се колебая. Сърдечно благодаря и поклон пред моите приятели – феновете, които ме посрещнаха и изпратиха по невероятен начин“.
”Беласица”: Захари Димитров, Карачоров, Граминов, Костов, Шамкалов, Бояджиев, Наков, Стоев, Божинов, Таушанов, Кабранов
”Оборище”: Акалски, Руйчев, Стоилков, Кирилов, Кременлиев, Вешев, Милен Иванов, Даков, Колев, Стефанов, Тачев
Главен съдия Георги Димитров, асистенти Светлин Симеонов и Олег Панайотов