Новозеландска хака и българско хоро ехтят в Гоце Делчев

  • Кметът Владимир Москов бракосъчета Михаела Зортева и Николас Кумс

 

Докато политици и историци умуват българин или македонец е Гоце Делчев, в града с неговото име екнаха музика и танци от Нова Зеландия и България. Поводът бе пищна сватба. Младоженците – Михаела Зортева и Николас Кумс, бяха събрали роднини и приятели от Англия, Нова Зеландия и Пиринския край. Бракосъчетанието бе извършено от кмета на Гоце Делчев Владимир Москов в местен хотелски комплекс, който по пищност не отстъпва на френските замъци по долината на Лоара. Москов заяви пред десетките гости, че хилядите километри, морета и океани между двете държави явно не са пречка двама млади да се обичат и да създадат семейство.

Веднага след това се чуха необичайни ритми, а група млади мъже, приятели на младоженеца, разтресоха земята, изпълнявайки вълнуващия национален танц хака. В България той стана популярен от изпълненията му преди всяка среща на националния отбор по ръгби на Нова Зеландия. Вече и други отбори го изпълняват преди състезания. Танцът на древните маори е знак за голямо увеселение и приветстване на скъпи гости. Има и боен вариант, изпълняван някога от бойците преди битка.

Веднага след него околността бе озвучена от звуците на българско хоро, а мъж в българска национална носия и тъпан изпълни сложна плетеница от хора и ръченица.

Стартът запали истински огън у сватбарите и се завихри купон, какъвто рядко се вижда. Домакините Михаил и Дафина Зортеви бяха се постарали трапезите да са отрупани с мезета, салати и ястия по уникални рецепти.

Дванайсет часа! Толкова продължи щурото веселие, а българи, британци и новозеландци премериха сили в модерни и национални танци, а наздравиците следваха една след друга. Всъщност истината е, че тържеството бе пълно покритие на израза три дена яли, пили и се веселили.

За махмурлиите майстор-готвачът, известният в целия град Ванката, беше стъкмил агнешка супа трепач, която в съчетание с ледената бира връщаше силите на участниците в бурните нощни изпълнения./ frognews.bg