КОД ЛЯТО: Плацикайте се на воля – в Кюстендилска област няма опасни басейни

  • Д-р Саня Радойкова-Тюфекчиева: За защита от слънцето използвайте медицинска козметика, която не съдържа спирт

  • Децата до 2-годишна възраст задължително трябва да са облечени в бели памучни дрешки и да стоят само на сянка

На 21 юни Върховната административна прокуратура разпореди да се извърши проверка на безопасността на плажовете и басейните.
Беше възложено на Комисията за защита на потребителите и на главния държавен здравен инспектор, съответно и на регионалните здравни инспекции, да проверят доколко плувните басейни и плажовете са безопасни за хората.
ВАП постави и краен срок – 15 август, когато трябва да получи цялата информация за установените нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на разкритите случаи на неспазване на закона и последиците от тях.
На територията на Кюстендилска област в момента функционират общо 32 басейна. Част от тях са разположени в плувни комплекси, които пък са 6 на брой.  „Вяра” потърси представител на Регионалната здравна инспекция в Кюстендил, за да провери дали има констатирани нарушения в областта.
„Редовно се правят проверки по текущ контрол. Наред с това се извършва и тази, която е разпоредена от Върховната административна прокуратура. Проверяват се всички басейни на територията на областта, които работят. Взимат се проби и се прави микробиологичен и химичен анализ на водата. Към момента няма установени несъответствия в качествата и съответно няма и затворени басейни. Като се установят определени отклонения, басейните се затварят”, каза д-р Любослава Георгиева, която е директор на Дирекция „Обществено здраве” към РЗИ-Кюстендил.


По думите й това лято няма сериозни нарушения и проверяващите не са се натъкнали на големи проблеми в плувните комплекси на територията на Кюстендилска област.
„Най-сериозните нарушения по принцип са отклонения в качеството на водата по микробиологични и физико-химични показатели, за което плувни басейни са били спирани. Става дума за установяването на тези проблеми след извършването на лабораторен контрол, това се счита и като най-значимото нарушение. Поддръжката на басейна, хигиената на съблекалните и душовете са били сред най-честите открити проблеми през минали години. В такива случаи се издават предписания за привеждане на обектите в съответствие с изискванията”, добави д-р Георгиева.
По думите й санкциите, които са били налагани, не са чак толкова високи:
„Те се водят като нарушения на изискванията на инструкция 36 за спортните обекти и екипировката. Налагат се санкции за нарушения на наредбите към Закона на здравето, като те са различни, в зависимост дали са към юридически, или физически лица. Не бих казала, че са изключително високи като размер”.
Д-р Любослава Георгиева ни разказа, че хората в Кюстендилска област не си мълчат, когато видят нещо, което смятат за нередно.
„Получаваме сигнали за неща, които хората смятат за опасни. Те са основно, ако има някакви примеси във водата. Това са чисто механични примеси, които могат да попаднат от листа в басейните. Но тях филтриращата система ги улавя и ги пречиства. Като забележат подобни неща, хората ни сигнализират, но това не са някакви сериозни нарушения. Хигиената си е отговорност на този, който стопанисва обекта. Трябва да бъде поддържано в изправност пречиствателното съоръжение и филтрираща система. Стопанисващият трябва да извършва редовно и качествено обеззаразяване и да следи ежедневно за наличието на остатъци от хлор, което показва качествена дезинфекция на басейна. Хората трябва да внимават и да следят дали басейните, в които влизат, са безопасни от хигиенна гледна точка и мисля, че го правят. На страницата на Регионалната здравна инспекция има обявени телефони и имейли, на които гражданите могат да подават сигнали за всичко, което намират за нередно и ги притеснява”, завърши директорът на Дирекция „Обществено здраве” към РЗИ-Кюстендил.
„Вяра” се свърза и с дерматолог, който отговори на актуални въпроси за здравето на кожата ни през летните месеци.
Д-р Саня Радойкова-Тюфекчиева е известен в Югозападна България дерматолог с 36-годишен опит зад гърба си. Работи в Благоевград и Гоце Делчев, има договор със Здравната каса. Също така се занимава и с естетична медицина. Въпреки че имаше здравословни проблеми, специалистът се съгласи да отговори на въпросите на „Вяра” относно опасностите за кожата ни, които крие излагането на слънце:

– Д-р Тюфекчиева, на какви опасности е подложена кожата ни през лятото и как да се защитаваме от слънцето?
– Слънцето може да бъде както полезно, така и вредно. Всички знаем, че то повишава настроението и помага за усвояването на витамин D. То обаче може да бъде и много опасно. Неговите УВ лъчи могат да имат вреден ефект върху кожата.
– Как да изберем най-подходящия слънцезащитен продукт и доколко полезни са те за кожата ни?
– Препоръчвам да се използва най-вече медицинска козметика, която не съдържа спирт. Тя е най-полезна за кожата ни и няма да й навреди. Иначе хората трябва да избират слънцезащитните продукти спрямо своя тип кожа.
– Какви кожни болести могат да ни сполетят, ако не се грижим за кожата си през лятото? Как да пазим бенките по тялото си, когато отиваме на плаж?


– Първото е фотостареенето на кожата. Тя бързо остарява и се дехидратира, т.е. изтощава се откъм съдържание на вода. Също така човек, който има вродени бенки, могат да прераснат в меланом или някакъв вид друго доброкачествено кожно образувание. Най-страшното е меланомът. На хората, които имат много бенки, препоръчвам да си слагат слънцезащитен крем с фактор 50+, като бенката е покрита изцяло. Тя трябва да стои бяла, може да бъде покрита и със специални кръпчета или лепенки, които се продават в аптеките. От слънчевите лъчи меланинът става все по-тъмен и по-тъмен. Кръвоснабдяването също се засилва и може в един момент бенката да почне да сърби човека и той да я разкървави. Така тя вече ще премине в друга фаза. Има бенки, които по желание на пациента могат да се махнат. Има такива, които може само да се проследяват, както и такива, които задължително трябва да се отстранят.
– Как влияе на кожата морската вода?
– Тя я изсушава и съдържа разни приноси. Затова е хубаво след излизането от морето да се взима душ, а не направо да се ляга на хавлията. Може да се поднови и мазането със слънцезащитния лосион.
– А какви рискове за здравето ни крият басейните? Там има различни разтвори от почистването им…
– Там хората трябва да се пазят по абсолютно същия начин. Хлорът в басейните действа агресивно върху кожата. Изсушава я и тя остарява много по-бързо. Именно това се нарича фотостареене на кожата.
Какво трябва да знаят родителите, когато водят бебета, малки деца на плажа, какви препоръки бихте им дали?
Бебетата трябва да са намазани със слънцезащитен крем и да стоят само на сянка. Категорично забранявам на родителите, които имат деца до 2-годишна възраст, да ги излагат на слънце. Ако водят такива деца на плаж, трябва да са ги облекли в бели памучни дрешки. Тяхната кожа е много тънка – 3 милиметра, и има своя памет, която помни тези изгаряния. И така, когато стигнат до пубертета, им се появяват много лунички. В такива случаи казвам на тийнейджърите, които се оплакват от това, че трябва да се сърдят на родителите си. Децата до 7 години пък трябва да бъдат намазвани със слънцезащитни кремове от 30-и до 50-и фактор. Ако ги вкарват в морето, пак трябва да бъде с дрешки. След което детето трябва да се подсуши, намаже със слънцезащитен крем и отново да му бъдат сложени дрехи.
– През лятото зачестяват и ухапванията от насекоми. Как да се предпазваме и ако не вземем мерки, как може да ни се отрази например ухапване от комар?
– Зависи от кожата на човек. В аптеките се продават различни репеленти, които отблъскват комарите. По-добре хората да се напръскват не само против комари, но и срещу щръклици и други видове мухи. Има както немски варианти, така и български. Има и такива, които са специално предназначени за деца. Важно е напръскването да бъде 20 минути по-рано. Същото важни и за слънцезащитните кремове.