Да хапнем агнешки шерденчета в първото заведение с радио в Дупница

Пивница „Малки рак” в далечината
  • Най-хубавото балановско вино и бира с въгледвуокис са били сервирани в „Малки рак” лично от съдържателя

  • През 30-те години на 20-и век клиентите са похапвали в пивницата дупнишки кебапчета и закуски на скара с краве масло

 

Сега изисканите ресторанти глезят небцетата на клиентите си с фюжън кухня. В миналото най-големият специалитет са били закуските с масло. Сега по заведенията има жива музика, преди – вечерни концерти по радиото. Сега не е проблем да боднем суши или да хапнем рамен супа, в който и да е ресторант. Искате ли обаче да ви нагостим с дупнишки кебапчета, закуски на скара от младо агне и всичко това полято с балановско вино? Елате с нас на една разходка във времето. Годината е 1930-а, а заведението – „Малки рак”.

Съдържателят Костадин Николов е бил изключително напредничав за времето си човек. Това е и причина неговото заведение да стане първото в Дупница, озвучено с музика от радио. Така поне твърди покойният краевед и преподавател Тихомир Меджидиев, който разказва за „Малки рак” в книгите си „Дупница – кратък промишлен търговски рекламен алманах 16 в.-1944 г.” и „Дупница – икономика и бит в миналото 1878-1944”. Ето какво пише той: „Заставаме на кръстовището на ул. „Николаевска” с ул. „Христо Ботев” и поглеждаме нагоре по посока на последната. Отсреща на калканната стена високо горе пише пивница Малки рак. Спомних си ракламата в местния вестник: „Радио в Малки рак! – Малки рак в желанието си да задоволи своята клиентела инсталира най-големия в окръга „Нора радиоапарат” – последна дума на техниката, с мощност 6 лампи. Чудото на този радиоапарат е във високоговорителя, който е толкова усъвършенстван, щото предава истинския тон без изменения. Всеки обед – концерт до 14,30 часа, а вечер от 18 часа. Апаратът е инсталиран от електротехническото бюро „Светлина” на Сотир Шишков”.

Собственикът е ракламирал изключително интензивно заведението си в местната преса. Илюстрациите са от книгата на Тихомир Меджидиев „Дупница – икономика и бит в миналото 1878-1944”.

Всъщност „Малки рак” е едно от най-рекламираните заведения от Дупница през 20-те и 30-те години на 20-и век в местния вестник „Светлина”. Ето какво гласи една такава реклама от декември 1929 г.: „Това е истина! Искате ли истински бял пелин? Искате ли чисто балановско от стара лоза вино? Искате ли пазарджийско вино? Искате ли свински пържоли и най-после искате ли свински луканки. Посетете „Малки рак”, защото всичко гореизложено се доказва само с посещение”. Разбираме още, че в пивницата обстановката винаги е уютна, сервира самият „Малки рак” (т.е. съдържателят) и гостите са могли да се нахранят с пресни закуски на скара, подслаждани от екстра вино и фини питиета. Освен това за първи път в Дупница точно в тази пивница се е точила бира с въгледвуокис, а от 1932 г. и черно пиво.

На износни цени някогашните дупничани са могли да пийнат още различни видове коняци „Медициналь”, ликьори, вермути, ментовки и прочие.

Някогашното заведение „Малки рак” се е намирало в този район в Дупница.

Чрез реклами в местната преса пивницата е съобщавала и за новите ястия в менюто си. Така например клиентите от града и околията са били уведомени, че в „Малки рак” се приготвят закуски от младо агне, шерденчета с краве масло, пролетно агнешко мешано. Миризмата на печено на скара от пивницата се е носила из улицата и е примамвала изгладнели дупничани да похапнат вкусно приготвена храна. Съдържателят отлично е съчетавал чувството си за хумор с търговски нюх. Това личи от рекламата му от 1926 г. във вестник „Светлина” за бомби, взривове и жертви, която буквално избива рибата, т.е. конкуренцията:

„Страшния взрив в пивница „Малки рак”

Скрити бомби в избата! Избухването им! Страшната паника! 10 жертви! „Малки рак” ранен в сърцето! Кои са атентаторите? На местопроишествието.

Днес към 6 часа из града се разнесе като мълния страшната вест, че в салона на „Малки рак” – когато той е бил препълнен с клиентела, избухнала с голям трясък една бомба, жертва на която станали десет души, а „Малки рак” – ранен в сърцето.

Своевременно се отправихме към местопроишествието, за да узнаем подробностите. Намерихме „Малки рак”, който на зададените въпроси относно мълвата отговори с усмивка, че сме жертва на първоаприлската обичайна традиция.

Вярно е – каза той, – че гръмна, но то е третата бомба от прочутия ми пелин, а що се отнася до десетте жертви, това са десетте агнета, гарнитура на пелина”. Рекламното каре е публикувано в бр. 158 на в. „Светлина” от 1 април 1926 г.

От пивницата днес няма и спомен. Единственият се крие в книгите на Тихомир Меджидиев и архивите на вестник „Светлина”. Сега на мястото на „Малки рак” се издига жилищна постройка, а радиоконцертите от Париж, Рим, Виена отдавна никъде не звучат…