Потвърдено: Чумата по свинете дойде в Самоков

Big wild boar walking in a green forest
  • Положителната проба е от диво прасе, забраниха достъпа на туристи в ловно стопанство „Искър“

 

Първи случай на африканска чума в Югозападна България бе регистриран в база за интензивно стопанисване към Държавно ловно стопанство „Искър“, Самоковско. Положителната проба е от диво прасе. От Югозападното държавно предприятие потвърдиха наличието на вируса в ловно стопанство „Искър“, след като и втората проба от дивото прасе се оказала положителна.

Предприети са всички ограничителни мерки, като в базата влизат само служители на стопанството, на които се извършва задължителна дезинфекция. Въведен е строг пропускателен режим в района на Държавно ловно стопанство „Искър”. На територията на ловното стопанство не се допускат външни лица и туристи. С цел ограничаване разпространението на болестта достъп имат само служители и автомобили на териториалното поделение на ЮЗДП, на които се извършва задължителна дезинфекция. На територията на ловното стопанство не се допускат външни лица. Общо 200 броя е запасът на диви свине в ДЛС „Искър”, като досега изпълнението на годишния план за ползване е 56%, или 115 животни. Продължава интензивният отстрел на животни като мярка за недопускане разпространението на заразата в други райони. Служители на стопанството ежедневно извършват обходи за откриване на трупове на диви свине или такива с нетипично поведение. Претърсват се дълбоки дерета, калища, водни течения и др., които болни животни най-често посещават. ЮЗДП призовава ловците и стопаните на домашни свине към стриктно спазване на мерките за биосигурност в превенцията и борбата с опасната зараза. Особена рискова група са ловците, които отглеждат домашни прасета в задни дворове, и ловците, работещи в свинеферми, които могат много лесно да пренесат заболяването от дивите към питомните свине и обратно.

Засилени са мерките по граничните пунктове с Гърция и Северна Македония, като се проверяват всички автомобили да не се пренася прясно свинско месо или продукти от него. Извършва се и дезинфекция на всеки автомобил, заяви областният директор на БАБХ д-р Михаил Бащавелов: „И автоматични пръскачки сме монтирали. Една от колите на фотоклетка се включва автоматично“. Според микробиолога Христо Найденски човешкият фактор е в основата на разпространението на заразата. От една страна, в лицето на ловджии, които разпространяват месо по домовете, а от друга, глобалното движение и вносът на свинско от други държави. Той посочи, че доказано кръвосмучещи оборни мухи могат да пренасят заразата и се твърди, че комарите също могат да бъдат преносители. „Вирусът е адаптиран много добре към околната среда, има огромна прилепчивост към диви свине и е много вирулентен“, обясни микробиологът. Найденски е на мнение, че първото нещо, което хората трябва да разберат, е, че заболяването е много сериозно и всеки, който е решил да отглежда животни, трябва да го прави по правилата – всяко прасе да бъде регистрирано, за да може при неблагополучна ситуация да има адекватен отговор от държавата. По думите му сегашната ситуация с нерегистрираните прасета създава правен казус, тъй като държавата е обещала обезщетение, но стопаните не могат да докажат дали са отглеждали животни.

Найденски прогнозира, че свиневъдството ще бъде тежко ударено. Целият отрасъл ще пострада много. Примерно не по-малко от две години ще ни трябват да заздравим страната си по отношение на африканската чума, смята микробиологът.

 

Д-р Сергей Иванов: Властите не се държат адекватно в борбата с африканската чума по свинете

 

Проф. Хр. Найденски: Възможно е и следващата година да не може да се овладее чумата по свинете