• На Молебния канон молитвено участие взе и кметът на община Самоков Владимир Георгиев

 

Преображение Господне се превърна в специален празник в Самоков. На светлия ден вярващите в града посрещнаха чудотворната икона на Божията майка „Богородица Скоропослушница”.

В храма „Успение Богородично” бе отслужена вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица с архиерейско предстоене. Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия и предстоятел на храма „Успение Богородично“, иконом Емилиан Христов, протойерей Любомир Мишков, свещеник Георги Николов, свещеник Любомир Годиняков, свещеник Емилиан Дамянов и дякон Пламен Николов. На Молебния канон молитвено участие взе и кметът на община Самоков Владимир Георгиев. Църковните песнопения бяха изпълнени от софийски клиросни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов, диригент на мъжкия хор за източноцърковна музика „Св. Наум Охридски“.

В своето слово Негово Преосвещенство епископ Поликарп отправи благослов към духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, като призова вярващите християни: Всеки един от нас е необходимо не просто да отбелязва паметта на Пресвета Богородица, не просто да се покланя пред Нейния образ, но да вземе нещо съкровено, духовно от Нейния живот, с който Тя се удостои да стане Майка на Невместимия Бог… Самата Тя изрича това, което я направи Храм на Бога – Нейното смирение… Смирението, което Тя притежаваше и изгради в себе си, я направи да бъде Молитвен стълб пред Нейния Син, Който гори ден и нощ за всеки един човек.“ В отговор иконом Михаил Колев благодари на Негово Светейшество, както и на неговия викарен епископ за радостта от благодатното архипастирско служение, за благите и спасителни слова и за благословението от образа на Божията майка Скоропослушница за всички посетители на самоковския храм.