Влогърът, заплашен с глоба заради масово изкачване на Мусала, обмисля протест

Влогърът Слави Панайотов, който е заплашен от глоба до 5000 лева заради организирано масово изкачване на връх Мусала, обмисля да направи протестно шествие в София. Той твърди, че разбрал от медиите за глобата. За случая се разбра във вторник, а днес Панайотов реши, че е време “да чуете и моята гледна точка”. Влогърът публикува видео по темата, което е озаглавено “Защо ще ме глобяват 5000 лева и какво ще правим?”. В него той обяснява, че няма да остави “това безумие просто ей така” и “е време да се събуждаме и да действаме”. “Мисля да организирам нов поход, но в по-градска среда – от Министерския съвет в София до парламента. Но преди той да стане факт, искам да чуя вас. Бихте ли ме последвали да излезем на мирно шествие с искането цялото това безумие покрай глобата и неразборията покрай парковете на България да бъде разрешена най-накрая”, казва Панайотов във видеото, в което се обръща към хората, които го гледат в YouTube. В момента той е българският влогър с най-много последователи – почти 600 хиляди души. Във вторник директорът на Национален парк “Рила” Красимир Андонов съобщи, че Панайотов е нарушил правилата в защитената територия и голяма част от маршрута, по който са минали хората от похода, попада в зона за ограничаване на човешкото въздействие. Досега обаче не е известно парковата дирекция да е ограничавала туристите заради преминаването през такива зони. “Целият проблем може би идва от плановете за управление на парковете, които между другото са изтекли и са толкова архаични, но нашето хубаво правителство не може да се съгласи над нови. Според този на “Рила”, който е изтекъл от 9 години, всеки, който изкачва Мусала, е в нарушение, защото пътеките попадат в границите на парка. В една нормална държава всички пътеки са извън тази зона. Не може просто да се сложи пергел с център връх Мусала, да се очертае един кръг на картата и да се каже “край, това е парк”. Все пак трябва да има достъп до него. Може би в Рила положението е най-зле, защото тя е почти резерват. По документи може само да се гледа, без да се пипа много-много. Крайно време е Министерството на околната среда и водите да вземе да изготви нови планове за управление на парковете, за да могат да се избегнат абсурди като този”, смята Панайотов и именно затова обмисля организирането на мирно шествие. Влогърът подчертава, че ако се следва логиката на директора на парк “Рила”, то би следвало да се глобява всеки, който изкачи върха в група. Разказва, че в деня на похода имало “още две немалки групи”, а и стотици хора ежегодно се организират в интернет за масово изкачване на Мусала, а преди години на Рила са се събирали над 5000 души. “Дали наистина правим нещо лошо на планината, или може би нашето събитие придоби публичност, а това се наказва”, добавя той. Панайотов отново обяснява, че хората не са плащали, за да участват в изкачването, а то е било организирано по повод това, че е събрал 500 хил. последователи в YouTube.

Готов да плати глобата – със стотинки

Влогърът казва, че очаква скоро да му бъде връчено наказателното постановление с глобата от 5000 лева и призовава последователите си да помогнат в събирането на парите. “Сумата изобщо не е малка и ако някой от вас иска да ми помогне – може да изпраща средства. Не е задължително, просто всеки с колкото разполага – ще е от полза”, казва той. Твърди, че ако глобата отпадне или бъде намалена, събраните пари ще бъдат дарени за благотворителност. Панайотов обмислял и да плати глобата в стотинки, защото открива символика: “5000 лева са точно 500 000 стотинки, а цялото изкачване на връх Мусала беше организирано по случай достигането на толкова абонати в канала. Не знам дали ще успеем, но със сигурност това ще изпрати послание”. Във вторник директорът на парк “Рила” обясни, че при разговора със служителите на дирекцията на върха Панайотов се държал грубо и си “позволил да обижда” парковата охрана. Влогърът обаче твърди, че това не е вярно. “Приписва ми думи и действия – че съм се държал грубо или пък съм обиждал, което изобщо не е така. Всички свидетели горе видяха. Не му прави чест да лъже по този начин. Аз просто отказах да подпиша документа, който те тайничко се опитаха да ми връчат”, казва влогърът. Той посочва още, че е “отчаян от действията на държавата ни и желанието това положително събитие да бъде наказано”.

Новият план на парк “Рила” почти повтаря стария

От Асоциацията на парковете в България също коментираха казуса във фейсбук профила си. От организацията препоръчват на Панайотов първо да прочете по темата с плановете за управление и после “да раздава присъди и организира протести”. Обясняват, че планът за управление на парк “Рила” действа до приемането на новия документ, макар и да е изтекъл преди години. “Планът за управление не забранява изкачването на вр. Мусала, след като създава през него туристически маршрут, а само в зоната за ограничаване на човешкото присъствие дава препоръка групите да са до 20 туристи”, пишат от асоциацията. Допълват, че никъде по света туристическите пътеки не се изключват от територията на парковете, а на много места има дневни лимити за посещенията, каквито у нас няма. “Новият план за управление (на “Рила” – б.а.) не се приема не защото някой не иска (впрочем той практически дублира действащия план по отношение режими и зониране), а защото изпълнителят на обществената поръчка не е изпълнил цялата задача”, допълват от организацията. “Асоциацията на парковете в България винаги е подкрепяла посещенията на националните ни и природни паркове, но само когато те се извършват с респект и внимание към природните ценности, защото екосистемите на високите ни планини са чувствителни към натоварване. Всеки, който посещава Рила, Пирин или Централен Балкан, е виждал до какви вреди за природата като ерозия, разпрашаване на почвите, замърсяване на водите, промяна на растителността водят пресилената паша или нерегулираното пренатоварване от туристи”, пише още в публикацията. /Медиапул