• Капацитетът е от 12 места, а преди откриването му ще бъде определен и персонал от 4-ма души

 

Центърът за кризисно настаняване на бездомни лица в Дупница е почти готов.Сградата е оборудвана със спални помещения, санитарни възли и трапезария и ще започне да приютява бедстващи хора от зимата. Центърът се намира на ул. „Велико Търново“, само на метри от Бърза помощ и бившата Военна болница.

Община Дупница разкри социалната услуга с решение на ОбС и ще настанява потребители от 1 декември до 31 март. Ще се предлага подслон на бездомните лица за една нощ – от 18,00 ч. вечерта до 10,00 ч. на следващия ден, както и осигурява топла храна за вечеря, при възможност и облекло, ще се съдейства и за търсене на медицинска помощ при необходимост. Капацитетът на Центъра за кризисно настаняване на бездомни лица е 12 места. Преди откриването му ще бъде определен и персонал от 4-ма човека. Общата заложена сума за центъра е в размер на 40 000 лева.

Отделно от това община Дупница готви изграждането на Център за временно настаняване, който да бъде финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР). Още през декември миналата година зам.-кметът Олга Китанова обяви това намерение и че очаква откриване на мярката, което е вече факт и документацията се подготвя. Проектът предвижда обгрижването на обитателите на Центъра за временно настаняване от специалисти и търсене на възможности за квалификация, курсове и/или постоянно настаняване на лицата, като за целта ще бъде построена сграда в съседство на ЦНСТ “Надежда”.