Още няма пълна информация за броя на домашните прасета в Благоевградско

Общините в област Благоевград все още не са подали пълната информация за броя на прасетата, отглеждани в домашни условия. Денонощно се контролират кланиците и месопреработвателните предприятия в района, както и петте гранични контролно-пропускателни пункта.

В Благоевградска област няма регистрирани свиневъдни ферми, като повечето от животните се отглеждат в дворовете на къщите или обособени полски терени. Това определено повишава риска, въпреки че към момента в района няма африканска чума. На днешното заседание не стана ясно и колко са прасетата в областта, тъй като не всички общини са предоставили данни, призна областният управител Бисер Михайлов:

“До понеделник ще имаме пълната картина на броя животни, които се отглеждат в т.нар. “заден двор”.

Служители на Областната дирекция по безопасност на храните и на полицията извършват денонощен контрол на кланиците и месопреработвателните предприятия, каза още Михайлов:

“През деня контролът се осъществява от Агенцията по безопасност на храните, а в тъмната част на денонощието обектите се охраняват от служители на областната дирекция, като не се допуска каквото и да било влизане и излизане на животни от тези кланици, за да нямаме евентуално нерегламентирано такова”.

„Ще скрием прасетата си, но няма да ги умъртвим, както настоятелно ни съветват институциите”, заявиха пред “Хоризонт” някои от стопаните, отглеждащи повече животни, но не във ферми.

До 19 август трябва да приключи обучението на ловците, които ще претърсват ловните територии и имат ангажимент към намаляване на популацията от диви свине.

На граничните пунктове с Гърция и Северна Македония се следи да не се пренася храна от свинско месо, като всеки автомобил се проверява и дезинфекцира чрез автоматични системи на фотоклетка./БНР