Зам.-директорът на ПГТ-Кюстендил Венцислав Механджийски оглави ОИК, Силвия Генкова и Александра Колева са заместници

Михаела Крумова
  • Консултациите при кмета Петър Паунов минаха бързо и без спорове, БСП с 5-има представители, ГЕРБ с 4-ма в комисията

 

 

Венцислав Механджийски е предложението на ГЕРБ за председател на Общинската избирателна комисия и бе прието без възражения от останалите партии и коалиции на консултациите при кмета Петър Паунов. Механджийски е зам.-директор от близо 5 години на Професионалната гимназия по туризъм “Н. Вапцаров” в областния град и преподава по икономика и предприемачество. Женен е, има син.

“Венцеслав Механджийски е участвал в много комисии, има и административен опит”, каза пред медиите Михаела Крумова, общински председател на ПП ГЕРБ-Кюстендил.

За зам.-председатели бяха предложени Силвия Генкова от „Обединени патриоти” и Александра Колева от ДПС. Предложението за секретар е за Тодорка Петкова от БСП.

Представителите на партии в Кюстендил, присъстващи на консултациите, се разбраха за местата в ОИК за предстоящите местни избори бързо и без много шум.

В комисията БСП ще има 5-има представители, ГЕРБ ще има 4-ма представители, 2-ма ще бъдат от „Обединени патриоти”, по един за „Воля” и ДПС. Място в комисията имаше и за „Демократична България”, но техен представител на консултациите нямаше и се стигна до жребий за тяхното място. Лидерът на БСП-Кюстендил Росен Раденков се оказа, че има лека ръка отново и спечели тази бройка, похвалиха се червените. Така комисията ще е от 13 души.

Централната избирателна комисия публикува какви месечни възнаграждения следва да получат членовете на общинските избирателни комисии за произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г. Повишението в сравнение с предишните местни избори е между 10 и 30%.

Така например, ако един председател в общини с брой на секции до 350 включително преди 4 години е получил 950 лв. месечно възнаграждение, на предстоящите избори ще получи 1060 лв. (110 лв. повече). Заместник-председателят и секретарят ще получат 1010 лв. (отново със 110 лв. повече, сравнено с предишните избори), тогава са били възнаградени едва с 900 лв. Положението е идентично и за членове на ОИК – повишението отново е със 110 лв. (850 лв. 2015 г., тази година 960 лв.).

Именно такива възнаграждения ще получават и членовете на ОИК- Кюстендил.

До 6 септември ЦИК трябва да назначи всички общински избирателни комисии, които започват да работят от тази дата.