Крум Милев: Нито РИОСВ, нито Кольо Илиев обръщат внимание за проблема с отпадъците

Големите купове отпадъци под моста на Автомагистрала „Струма”, сред които има опаковки от лекарства.
  • Санкционирали сме собственика на „Феникс-Дупница” поне 10 пъти и водим дела срещу него, категоричен е заместник-кметът на община Дупница

Почти две седмици след пожара под моста при 62-рия километър на Автомагистрала „Струма” все още няма изгледи огромните купове боклук да бъде премахнати. Отпадъците  продължават да стоят около пътното съоръжение, тъй като все още няма указания от Министерството на околната среда и водите къде да бъдат депонирани.

Крум Милев

Шефът на АПИ Георги Терзийски разясни пред репортери, че агенцията няма задължения да разчисти тоновете незаконни отпадъци край магистралата, а единствено под моста и на 2 метра от него, което вече е направено. Той допълни, че АПИ има задължение да почисти само терена, върху който пада сянката на съоръжението и два метра извън него.

Кольо Илиев и Методи Чимев

„Последното предупредително писмо, което сме пуснали до АПИ, е от април 2018 година. В него сме описали точно и подробно, че има опасност на това място да се случи пожар. До момента, в който стана пожарът, нито някой ни е пращал отговор, нито ни е канил за проверки на мястото. Понеже шефът на АПИ в свои изявления твърди, че тогава са пратили хора за проверка и не са намерили боклук, ще кажа следното: може в „Гугъл мапс” всичко да се види по дати на картата. Там си личи, че от 2014 година до 2019 година, до деня на пожара, боклукът е бил там и къде точно се е намирал”, коментира пред „Вяра” Крум Милев.

Пожарникари гасят горящите боклуци.

Той допълни, че община Дупница търси съдействие от Министерството на околната среда и водите, за да може собственикът на „Феникс-Дупница” Кольо Илиев да си премести боклука. На 31 юли Илиев получава предписание РИОСВ-Перник да почисти отпадъците от мястото. До деня на пожара, 13 август, обаче нито той, нито която и да е контролна институция не прави нищо по въпроса. Шест дни след инцидента, на 19 август, община Дупница получава предписание, също от РИОСВ-Перник, че трябва да разчисти района в едномесечен срок – до 19 септември.


„На този етап, дори и да искаме, няма как ние да се ангажираме с почистването на боклука. Законът не ни позволява това. Законът за управление на отпадъците гласи, че когато има неустановен собственик на отпадъка, тогава РИОСВ прави предписание на общината, която е задължена да го изчисти. В случая обаче има установен собственик, а и това не са точно отпадъци, а суровини на фирмата. Тук РИОСВ, според мен, ни прави незаконно предписание. Предписанието е до 19 септември общината да почисти районите с боклука. Не съм юрист и нямам право да тълкувам закони, но не само според мен, а дори и според юристи към МОСВ това предписание е незаконно. Но най-лесно на всички институции беше да прехвърлят отговорността на общината”, каза още заместник-кметът.
В първите дни след пожара собственикът на „Феникс-Дупница” Кольо Илиев заяви пред медиите, че проблемът с отпадъците се е появил, след като ТЕЦ „Бобов дол” на Христо Ковачки е спрял да гори боклука. В тази връзка попитахме Крум Милев дали няма начин кметството да се договори с крупния бизнесмен или с представители на ТЕЦ-а и по този начин проблемът да бъде разрешен по-бързо.
„Това не е наша работа и категорично отказвам да коментирам такива неща. Нито е наш боклукът, нито ТЕЦ „Бобов дол” е наш. Има си собственици на боклука, както и на фирмата. Те трябва да се оправят с проблема”, отговори Милев.

Писмото от община Дупница до АПИ от 2 април 2018 година
Писмото на кметството до РИОСВ-Перник от 5 юни 2018 година

„В рамките на закона Кольо Илиев е санкциониран поне 10 пъти, откакто ние ръководим община Дупница. Първите му актове са за това, че той не освобождава земята. През 2012 година ние му прекратихме договора, който датира от 2003 година, когато тези земи са му били дадени от тогавашния кмет. Оттогава се започва с едни дълги дела. Това също е фактор, който не може да ни позволи да изчистим боклука. Кольо Илиев трябва да ни предаде имотите с протокол. Ние не можем да пипаме този боклук. Лошото е, че никой не обръща внимание до момента, нито Илиев, нито РИОСВ. Не дай си Боже пак да тръгне някой пожар, пак ще има проблеми с Автомагистрала „Струма”, а дори и с неговото предприятие. Много пъти сме му давали предписания да изчисти боклуците”, добави заместник-кметът.
От община Дупница са направили измерване на отпадъка с помощта на геодезисти. Специалистите са установили, че има 7250 кубика отпадък върху земите, които са временно стопанисвани от кметството.
„По член 19 от Закона за общинската собственост тези земи са ни временно прехвърлени за стопанисване, но не са наши имоти. Във всеки един момент някой може да предяви претенции към тях и да си ги вземе”, завърши Крум Милев.

Кметът Методи Чимев на мястото на пожара

Кметът на Дупница инж. Методи Чимев даде импровизирана пресконференция на мястото на огнения ад в деня на пожара. Припомняме ви какво заяви градоначалникът тогава:
„Проблемът е това, което се случи вчера, и защо трябваше да стигаме до тук. Още на 2 април 2018 г. съм алармирал с писмо АПИ, че на територията на общината фирма реализира отпадъци върху имоти, попадащи под надлез на автомагистрала. Виждате писмото, с което ясно казвам, че натрупването на отпадъци е предпоставка за създаване на пожароопасност и да се засегне част от автомагистралата, за което алармирам да вземете необходимите мерки по компетентност. Ето и другото писмо до РИОСВ-Перник от месец юни миналата година за тази “бомба със закъснител” (виж по-долу писмото). Водим дела с ползвателя на имотите, които не са негова собственост, спечелили сме на първа инстанция и в момента текат обжалвания. Издали сме му актове, някои обжалва. Сервитутът на автомагистралата е публична държавна собственост. Каквото са ми позволявали правомощията, е направено”, каза градоначалникът.
По повод проблема и изявления на Кольо Илиев в дните след пожара „Балканфарма Дупница” също излезе с уточнение до медиите.
„В рамките на действащ договор, за своя сметка, „Балканфарма Дупница“ събира и предава, а „Феникс“ ООД транспортира до своя площадка образувани от производствената дейност отпадъци. Изцяло задължение на „Феникс“ ООД – Дупница са дейностите по транспорт, приемане, предварително третиране, съхранение и последващо рециклиране на отпадъците. „Балканфарма Дупница” не предава на „Феникс“ ООД – Дупница за последващо третиране отпадъци, които съдържат лекарства или фармацевтични продукти за производството”, се казва в изпратеното до медиите писмо.
Собственикът на пункта Кольо Илиев призна пред медиите, че е използвал моста под Автомагистрала „Струма” за склад, защото не е имал друго свободно пространство.
„Разрешения нямаме, но поради малкия терен, който притежавахме, бяхме принудени някъде да ги оставяме. Тези материали са тук от няколко години”, заяви Илиев, цитиран от glasove.com.

Прокуратурата е повдигнала две обвинения на управителя на фирмата Кольо Илиев. Той е обвинен за увреждане на околната среда и за безстопанственост и неосъществен контрол, довели до пожара.
„Едното е престъпление против околната среда. Затова в качеството си на управител той е управлявал отпадъците не по установения ред и с това е създал опасност за живота и здравето на гражданите и е причинил немаловажни вреди за околната среда. Както и за още едно престъпление при груба небрежност е запалил чужд имот на значителна стойност, а именно съответните съоръжения на АМ „Струма“, като са последвали значителни вреди“, каза окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова.
Ако обвинението бъде доказано, за първото престъпление законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба от 10 до 50 хил. лв., а за второто – затвор до 5 години.

Прокуратурата ще проверява също и дали Пътната агенция и община Дупница са спазили контролните си функции по отношение на склада за отпадъци, който се запали на 13 август и повреди виадукта.

Какво са правили с тези отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол”, според договора им  с „Феникс“ ООД – Дупница и защо са спрели да ги приемат, както твърди управителят на „Феникс“ Кольо Илиев?  Кой всъщност ще изчисти боклука, за да не се стигне до нова огнена стихия? Кой и колко надеждно е контролирал пункта за вторични суровини? Кой ще плати за ремонта на Автомагистрала „Струма”?
Половин месец след пожара много важни въпроси остават без отговори…