Официално бе открита хижа „Шиндар“ в Ихтиман

Архиерейският наместник на Ихтиманската духовна околия ставрофорен иконом Йосиф Серев отслужи водосвет за здраве и благополучие. Кметът на община Ихтиман Калоян Илиев поздрави всички присъстващи, като им пожела най-вече здраве. Изрази пред присъстващите радостта си от това, че ремонтът на хижата е напълно завършен. Приятна изненада от страна на пенсионерското дружество към общинското ръководство бе подарък, предназначен за хижата. На откриването присъстваха над 70 човека, бе осигурена и музика, която допълнително допринесе за доброто настроение.


Хижата претърпя основен външен и вътрешен ремонт. Заслонът може да се използва целогодишно за туристически събирания. През 2018 година бе подменен целият водопровод в местността Шиндар – от резервоара до всички хижи. Също така бяха почистени водохващанията, което подобри водоподаването. Изцяло се подмениха старите ВиК и ел. инсталация.
Извършеният ремонт включи топлоизолация на фасадата, смяна на дограмата, цялостен ремонт на покрива, подмяна на старите дървени врати с нови интериорни. Подменена е настилката около хижата, изградени са навес и барбекю-скара. Чешмата също е изцяло подменена.


Основен ремонт е извършен и на стаите, коридорите, санитарните възли, кухнята и механата. Хижата разполага и с отоплителна инсталация. Таксата се заплаща на касата на община Ихтиман от ползвателя преди ползване на услугата, като при посещение е задължително да се попълни декларация за носене на лична отговорност за нанесени материални щети.
За деца до 7-годишна възраст е безплатно.