Премиерът Борисов откри нов завод в Костинброд

Министър-председателят Бойко Борисов и Юрг Буркхалтер – изпълнителен директор на “Кока-Кола ХБК България”, откриха днес в Костинброд нова производствена мощност на компанията.
Кока-Кола ХБК България е инвестирала близо 40 млн. лв. в производствения си център в Костинброд, което поставя завода в България сред най-модерните центрове на Групата на Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани в региона, посочиха от компанията. Тази инвестиция дава възможност на компанията да произвежда напитки и за износ – Румъния, Сърбия и Гърция и в други държави в региона. Сред гостите на откриването бяха посланикът на Гърция Григориос Василоконстандакис, временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ Джъстин Фридман, министърът на икономиката Емил Караниколов, Красимир Живков, заместник-министър на околната среда и водите и Николай Нанков, заместник-министър на регионалното развитие.
Новата бутилираща линия за PET бутилки е най-модерната във всички 28 държави в Групата на Кока-Кола ХБК. Тя е 25 процента по-бърза от другите линии и консумира 20 на сто по-малко енергия, посочи Юрг Буркхалтер.
“Кока-Кола ХБК България” има производствени мощности тук на стойност над 200 млн. лева и е разкрила хиляди работни места. Все повече са инвестициите в реалната икономика в България и “Кока-Кола ХБК България”, благодарение на тези нови производствени мощности, ще изнася за Румъния, Сърбия, Гърция и региона. Затова искам да ги окуража и да им пожелая успех, каза в своето приветствие Бойко Борисов.
Освен опаковките от 0.5 л, 1.25 л и 1.5 л, с новото оборудване компанията въвежда за първи път в България и нова разфасовка от 1 л PET опаковка за Coca-Cola, Fanta и Sprite.
Производството на Кока-Кола в България датира от 1965 г. и годишно компанията произвежда над 300 млн. литра напитки и инвестира над 105 млн. лв. в местни доставчици. За 2018 г. компанията е платила към държавния бюджет 84 млн. лв. в данъци и такси.

Позицията на посланиците на САЩ и на Гърция, според които в България има добър инвестиционен климат, е отговор на всички критики, каза премиерът Бойко Борисов след откриване на производствена мощност на компания за безалкохолни напитки в Костинброд. “Не му отива на Шипка, на такъв ден, да говори такива неща”, каза премиерът Бойко Борисов, помолен за коментар за критиките към управлението от страна на президента Румен Радев. В сряда в Министерския съвет дойде светкавично и изненадващо, поне за мен, предложение за смяната на Дяков. /На 30 август с решение на МС беше освободен Данчо Дяков, началник на НСО/. Гласувахме го и сега трябва да решават кой да поеме поста, посочи премиерът. Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев /назначен през август за консул във Валенсия/ е с няколко образования, с хиляди награди, с милиарди лева конфискувани средства, владее няколко езика, така че не виждам причина да не го назначим. Това е явно някаква поръчка, защото цяла седмица се говори за това. Макар че тук сега откриваме голяма инвестиция и моля ви да пуснете поне и това, каза Борисов, като се обърна към репортерите./БТА