Българите доплащат 4 млрд. лева на болниците, но невинаги основателно

Доплащанията на пациентите в болниците възлизат на около 4 милиарда лева годишно, но невинаги са основателни, коментира в понеделник управителят на Националната здравноосигурителна каса Дечо Дечев пред бТВ. По думите му в държавните и общинските болници се плаща под масата, а в частните – организирано, като се “измислят” различни допълнителни услуги, които да ги оправдаят.
Дечев обясни проблема с неясната наредба, която определя какво трябва да покрива една клинична пътека. Тя допуска тълкувания на това какво трябва да се доплаща.
“В частни болници за всеки леглоден се заплаща такса – започва от 70 лв. и завършва на 120 лв. в зависимост от стаята. Тоест ако престоят е 5 дни – 5 по 100. Шапка за баня, малка паста за зъби, пластмасова четка за зъби и – 80 лв. Дадено е правото всеки да ценообразува”, каза управителят на здравната каса.
“Не че това не се прави в държавни, главно университетски, болници, но там тези плащания невинаги стават през касата на болницата”, добави той. Причините за доплащанията в държавните болници са лошият мениджмънт и “затварянето на очите” при тези практики.

С новите законодателни промени, предлагани от Министерството на здравеопазването, в алгоритъма на всяка пътека ще бъде пределно ясно записано какво се покрива и какво не, каза Дечев.
Според него правилният подход е всичко, което не се покрива от клиничната пътека, да остане предмет на допълнителното здравно осигуряване.
Дечо Дечев е в спор с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който предлага паралелно съществуване на здравна каса и частни фондове, които да я конкурират, но с право да формират печалба.
Концепцията на министъра, по думите на Дечев, съдържа риска от подбор на осигурени на база на тяхното финансово положение и степента на тяхното здраве – бедните и болните да останат контингент на касата, а богатите и здравите да отидат при частните здравни фондове./ mediapool.bg