Работещи във фирмата с изгорелите отпадъци под виадукта на АМ “Струма” протестират в защита на собственика ѝ

Работници на „Феникс”-Дупница на протест в защита на управителя Кольо Илиев, фирмата и работните си места

Служители на дупнишката фирма „Феникс” ООД излязоха на протест под магистрала „Струма” в защита на собственика на фирмата Кольо Илиев, както и в защита на работните си места и дейността на фирмата.

Служители на фирмата искат да запазят работата си.

Работниците от „Феникс” държаха плакати с надписи „Дупница стои зад Кольо” и “Справедливост за Кольо”. Служителят във фирмата Сашо заяви: „От години работя във фирмата – всеки месец редовно получавам заплатата си, с колегите ми сме добър колектив, шефът ни Кольо Илиев тича да работи наравно с нас.”

Емилия Алексова с колегите си Сашо и Влади

Служителите на фирмата заявяват, че пожарът е избухнал на 250 м от фирмата и че веднага заедно с шефа си са се включили в гасенето и бързото отстраняване на незаконните отпадъци и гуми  под магистралата.

Повечето работници във фирмата смятат, че пожарите са умишлени и че някой иска да вземе бизнеса на Кольо Илиев с вторични суровини.

– От три години Дупница няма депо за отпадъци и от три години по-голямата част от дупничани изхвърлят отпадъците си около Пульовата воденица, по протежение на магистралата и до оградата на „Феникс”. След 17 часа, след приключване на работното ни време, сме виждали много коли да изсипват  отпадъци, твърдят работещите във фирмата Влади и Емилия.

Бременна съпруга на работник от „Феникс”-Дупница подкрепи съпруга си в защита на Кольо

Екологът на фирмата Светлана Кирилова категорично заяви пред медиите, че автомобилните гуми, откъдето е тръгнал пожарът, не са собственост на фирмата, нито са складирани от работници на фирмата. „Фирмата ни е от регионална значимост, обслужва много малки и големи фирми, включително и от София, и осигурява тяхната нормална стопанска дейност, като превръща 500 тона технологичен отпадък всеки месец във вторични суровини, които се извозват до Костинброд за сметка на нашата  фирма, за което имаме документи”, подчерта Кирилова.

От Сдружение „Бъдеще за Джерман”, което в момента съди държавата в Страсбург за намерението й да изгради депо за отпадъци на територията на село Джерман, също подкрепиха протеста на служителите на „Феникс”.