Кукли, облечени в традиционни носии от цяла България, могат да се видят в Историческия музей в Разлог

  • Памела Папева от с. Добърско пя на откриването на изложбата

Официално бе открита изложбата „Претворено сътворено” на Националния исторически музей в музея на Разлог. Директорът на Историческия музей Христина Манова приветства гостите и изказа благодарност на специалистите от НИМ за ползотворната работа и доброто партньорство. Ели Гуцева – уредник в Националния исторически музей, запозна гостите с концепцията на изложбата и разказа повече за нейното създаване. В експозицията бяха представени женски костюми, пресъздадени върху кукли от фонда на НИМ.

Исторически музей-Разлог участва с автентични елементи от традиционно женско облекло и тъкани от края на 19-и – началото на 20-и в. Умалените макети на традиционни български носии са изработени в края на 20-и в. от Антония Велева, дългогодишен реставратор в Националния исторически музей. Изработката на макетите кукли е предшествано от теренни наблюдения, осъществени от авторката по време на национални и регионални събори; проучвания в етнографската литература; наблюдения на музейни експонати и творби на Феликс Каниц и Иван Мърквичка. Представени бяха носии от различни етнографски области – Софийски край, Пирински край, Балкана, Родопите, Добруджа, характерни за 19-и – средата на 20-и век. Научен консултант при изработването на макетите е професор Мария Велева.

Всички присъстващи се насладиха на прекрасното изпълнение на талантливата Памела Папева от с. Добърско.

На събитието присъстваха инж. Венцислав Гърменов – зам.-кмет по социалните дейности, общественици, жители и гости на града.

Изложбата ще гостува в Исторически музей – гр. Разлог от 23 август до 20 ноември 2019 г.