Министерството на отбраната продава апетитни имоти по Черноморието

Снимка: Даниела Костадинова

С решение на МС от 28 март Министерството на отбраната обяви за продажба апетитни имоти по Южното Черноморие. Те са бивши военни поделения с отпаднала необходимост и се намират на първа линия до морето.

Срещу действията на МО остро реагираха кметовете на Поморие и Черноморец – Иван Алексиев и Добри Добрев. Жители на Черноморец пък твърдят, че земите на бившите военни поделения са частни и възстановени на собствениците им от Областната дирекция „Земеделие и гори“ в Бургас.

В Поморие изоставените казарми в местността Кротирия се намират на площ от 56 декара. Те са включени в изготвения градоустройствен план, а идеята е крайбрежната зона да се превърне в градски крайморски парк. Кореспонденцията между общината и МО за този имот има дълга история, разказа кметът Иван Алексиев.

В писмо до Министерството на отбраната община Поморие отново настоява бившето военно поделение да й бъде безвъзмездно предоставено за превръщането му в градски крайморски парк. Ако искането не бъде уважено, общината ще оспорва по съдебен ред предстоящия публичен търг за продажба на имота, категоричен е кметът Иван Алексиев.

За военните поделения в местностите Червенка, Акра и Таласакра край Черноморец историята е още по-дълга и заплетена. Там бившите военни поделения се намират на частни земеделски земи. 375 дка е площта на военния имот в местността Акра, 173 дка е на полуостров Червенка и 114 дка в местността Таласакра. Близо 150 са наследниците на тези земи, които твърдят, че не са получили обезщетения за отчуждаването им. Мария Димитрова и Васил Жечев от Сдружението за защита на собствениците на земеделска земя в село Черноморец обясняват:

“Това са много декари, с които хората са ощетени, те не са получили обезщетение. Тези имоти са признати като право на собственост на наследниците, но не ги връщат, защото попадат в МО и би трябвало да бъдат обезщетени. Сега МО настоява, че земята е била платена тогава, че е бил завършен целият процес на обезщетение, което е странен казус. Една държавна служба – Поземлената комисия – удостоверява, че това не е станало, а сега военните настояват, че това е станало”.

Подготвяме протести и искаме оставката на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, казаха още жители на Черноморец.

Още две общини през годините са искали военните поделения да им бъдат прехвърлени като публична общинска собственост. Това са Несебър и Царево. Министерството е давало уклончиви отговори, но така и до конкретни действия и процедури не се е стигнало. А дали сега тези златни имоти ще попаднат в ръцете на инвеститори, предстои да разберем, жителите на Черноморец няма да се откажат от наследството си, каза кметът на Черноморец Добри Добрев: “Земята на хората трябва да бъде върната!”./БНР