Ердоган и Путин обсъждат двустранните отношения и ситуацията в Сирия

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган обсъждат двустранните отношения и ситуацията в Сирия в руската столица. Позициите на Анкара и Москва се различават значително по отношение случващото се в област Идлиб в арабската страна.

По-рано през деня двамата лидери откриха авиационно-космическо изложение в град Жуковский край Москва. По време на съвместната пресконференция при откриването турският президент заяви, че се очаква тази година броят на руските туристи в Турция да постави нов рекорд, надвишавайки 6 млн. души.

Ердоган подробно изтъкна постиженията на турската авиационна индустрия в последните години пред домакините си.

Основен акцент в разговорите се очаква да бъде ситуацията в северната сирийска област Идлиб. Турция се опасява, че офанзивата на сирийската армия в последния останал бастион на въоръжените бунтовници може да предизвика бежанска вълна към страната. Кремъл настоява за прекратяване на атаките на бунтовниците от тази зона. Радикалните групи са изключени от примирието, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Междувременно в Анкара пристигна руски транспортен самолет „Ил-76“, превозващ първите части за втората батарея руски ракети С-400 за Турция.

„Турция е наш много близък партньор, съюзник“, заяви в навечерието на визитата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той подчерта, че двете страни са свързани от „много развити многовекторни търговско-икономически отношения, които се отличават с близост даже в такива чувствителни области като военно-техническото сътрудничество. Реализират се големи проекти като „Турски поток“.

В петък, 23 август, по инициатива на Анкара се състоя телефонен разговор между двамата президенти. Турският лидер е заявил, че настъплението на сирийската армия в област Идлиб „открива пътя към хуманитарна катастрофа“. Прессъобщението от Кремъл акцентираше, че двамата лидери са се договорили да активизират съвместните усилия за премахване на терористичната заплаха от района и изпълняване на споразумението от Сочи от 17 септември 2018 г. по въпроса.

Областите Идлиб и Хама са единствените по-големи райони в Сирия, в които все още действат радикални бунтовнически групировки./БНР