НФСБ е седмата партия, която се присъедини към Движение „Аз съм Дупница”

„Аз съм Дупница” даде пресконференция по повод нерегламентираните сметища в града.
  • Движение „Аз съм Дупница”: Кризата с управлението на отпадъците е тясно свързана с политиката за защита на населението при бедствия

„Национален фронт за спасението на България” се присъедини към Движение „Аз съм Дупница”. Вчера коалиционното споразумение беше подписано от председателя на местната структура на НФСБ – Николай Чачов. Това е седмата политическа партия, която влиза в коалицията, където вече са „Атака”, БСД – Евролевица, БДС – Радикали, „Обединена социалдемокрация”, ВМРО и БЗНС.
След подписването говорителят на „Аз съм Дупница” доц. Радослав Радославов обяви официалната им позиция по повод незаконното сметище под моста на магистрала „Струма”.
„Движение „Аз съм Дупница” внимателно следи развитието на кризата с незаконните сметища на територията на община Дупница, респективно под магистрала „Струма”. Незаконни сметища има над „Фармация”, срещу кв. „Каваклия”, при бившето училище „Щанци и пресформи” и на други места.
Отговорни за кризата са не само собственикът на „Феникс Ресурс” г-н Кольо Илиев, но и кметът на общината, общинското ръководство и компетентните държавни органи – РИОС и АПИ.”

Партиите в коалицията подписват споразумението.

Движението счита, че от години в община Дупница не се изпълняват изискванията на Закона за опазване на околната среда, Закона за управление на отпадъците, Наредбата за управление на отпадъците и Програмата за опазване на околната среда в община Дупница. Според движението кризата с управлението на отпадъците е тясно свързана с политиката за защита на населението при бедствия.
Радослав Радославов цитира конкретни текстове от споменатите в декларацията им закони. Той прочете част от общинската наредба, според която кметът, или упълномощено от него лице, трябва да контролира всички дейности по депониране на производствените опасни отпадъци и програмите за тях.
„Няма програми, не се изпълнява и член 19, ал.1, т.10 от Наредбата за управление на отпадъците в община Дупница, който цитирах. Какви са били задълженията на държавните органи? РИОСВ са имали всички възможности през годините да спрат това, което се е случило под магистралата. Има принудителни административни мерки в Закона за опазване на околната среда и по всяко време са могли да запечатат и пломбират отпадъците. Това е едно престъпно бездействие. И сега има едно прехвърляне на топката, едните към другите, и всичко е за сметка на населението. За съжаление се намираме в една община и държава, която е оставена на автопилот. Това дори не е точно автопилот, защото автопилотът има поне посока”, каза доц. Радослав Радославов.
Пламен Соколов също изказа своето мнение по въпроса:

Пламен Соколов

„При казуса „Кольо Илиев” за мен общината е проявила абсолютно безхаберие и незаинтересованост. Длъжни сме били, слагам и себе си в това число, като град и представителство, когато сме видели, че има нерегламентирано сметище, да имаме реални действия. Те се изразяват не в писане на писма и подобна комуникация. Когато сме видели, че няма реакция, законодателят ни дава възможност да се намесим активно и да организираме извозване и депониране на отпадъците и суровините под охраняема зона, далеч от стратегически обекти, каквато е магистрала „Струма”. След това е трябвало да предявим финансови претенции за усилието, което сме вложили”.
Предизборно Пламен Соколов повдигна и въпросите за строящата се от години сграда на мястото на бившата баня в града, както и за достигналата до движението информация за променения капитал на ВиК-Дупница.