Пресъздадоха древни битки и средновековна сватба на Траянови врата

  • Експозиция във връзка с 1033 години от победата на Самуил бе открита в музея в Костенец

 

Навършиха се 1033 годни от великата победа на цар Самуил над Василий Втори в прохода Траянови врата. С храброст и ум българският владетел разгромява 30-хилядната византийска армия, а Василий Втори едва спасява живота си с позорно бягство. Императорските знаци, палатки и обозът остават в български ръце.


В общинския музей в Костенец бе открита музейна експозиция във връзка с 1033 години от победата на Самуил при Траянови врата. Официални лица, присъстващи на събитието, бяха Румен Тодоров, заместник-кмет на община Костенец, Георги Янакиев, секретар на общината, Юлия Заркова, директор на ОП “Траянови врата“, Александър Арангелов, гл. специалист “Музей и опазване на културното наследство”, подп. Кадийски, Съюз на офицерите и сержантите, Михо Червенков, почетен гражданин на община Костенец. Музейните експонати се радваха на голям интерес от страна на костенчани.
Фестивал на късноантичното и средновековно наследство, по случай победоносната битка на Самуил над Василий Втори на 17 Август 986 г., бе организиран от Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол“ – гр. Варна, Крепост „Траянови врата” и община Костенец.

Фестивалът пресъздаде живота в крепостта “Стенос” при Траянови врата, в периода 4.-5. век до 14.-15. век. През двата дни на фестивала гостите наблюдаваха демонстрация на късноантични и средновековни бойни практики и борби, дуели и сблъсъци на войскарите, разглеждане на средновековните лагери, занаятчийските работилници и щандове, игри, представяне на облекла, въоръжение и снаряжение от периода на късната античност, ранното и късното средновековие, граждански ритуал и бракосъчетание на младоженците в средновековни облекла, представяне на средновековната храна, представяне на керамиката през вековете, средновековна школа за млади воини – обучение на младежи и деца в стрелба с лък, боравене с копие, щит и сабя – разкази за средновековната войска, средновековни игри и забавления за малки и големи;

Представяне на керамиката през вековете, представяне на късноантични и средновековните бойни техники и строй на армиите, битка на армиите, сблъсък на войскарите, разглеждане на средновековните лагери, музей на открито, жива история, занаятчийски работилници и щандове, средновековни игри и забавления за малки и големи, късноантични и средновековни ритуали, демонстрация на бойни умения с огън „Огнена стена“.