50 състава и над 400 участници събра фолклорният фестивал „Дар от природата” в Говедарци

  • Женската певческа група с ръководител Даниела Георгиева предизвика бурни аплодисменти

За седма поредна година в село Говедарци се проведе фестивалът „Дар от природата”. Тази година организаторите бяха подготвили интересен етнографски кът в обновената градинка в центъра на селото.

Гостите на празника можеха отблизо да видят демонстрацията предене на чекрък. Времето бе прекрасно и в двата слънчеви дни се събраха стотици, за да се насладят на уникалния български фолклор и на традиционните дарове от природата. Всеки гост на селото можеше да види богата палитра от местни екологично чисти биопордукти – овче кисело мляко, домашно сирене, кашкавал, мед, картофи, билки, събирани из красивите гори край селото, сладка от горски плодове. Имаше специален щанд с домашно приготвени кулинарни изкушения – питка, кекс, сладки, който показа не само най-доброто от местната кухня, но и майсторството на готвачите.

Разбира се, бяха представени и различни сувенири, дърворезби, плетива и шевици.
Сцената на площада се превърна в поле за изява на фолклорни състави от читалищата в община Самоков, както и гостуващи състави. Празника откри председателят на читалището Мария Арангелова, която благодари на община Самоков и спонсорите, които спомогнаха, за да може и тази година празникът да стане хубав и пъстър.

Кметът на селото Георги Шуманов поздрави гостите и участниците и лисна менче, за да върви по вода. Поздрав към участници и гости отправи и кметът Владимир Георгиев. Той поздрави организаторите и заяви, че общината с удоволствие подкрепя подобни инициативи, които съдействат за запазване на традициите и развитието на туризма.
Вече стана традиция празничната фолклорна програма да бъде открита от домакините. Женската певческа група с ръководител Даниела Георгиева предизвика бурни аплодисменти.

След тях младите танцьори от читалището в Говедарци демонстрираха своите умения. Компетентно жури оценяваше певческите и танцовите изяви. То беше толкова затруднено, че в някои категории се връчиха по няколко призови места. Всички участници получиха и грамоти. Два дни село Говедарци беше огромен форум за презентация на местните фолклор, традиции, ястия и занаяти, а всички присъстващи се наслаждаваха на неповторимата атмосфера на искровското село.