ОбС-Бобов дол ще подпомогне финансово осем местни жители

Спаска Христова получи помощ от 500 лева.
  • Председателят Красимир Чаврагански се усъмни в изтичане на пари от общината

Общинският съвет в Бобов дол отпусна еднократна финансова помощ на осем жители на общината.
Спаска Христова е една от тези, които получиха средства. Тя присъства на сесията на Общинския съвет на Бобов дол, за да разясни тежката ситуация, в която е попаднала:

Отляво надясно: председателят Красимир Чаврагански, заместникът му Елеонора Христова и кметът Елза Величкова

„Трябваше да прекарам пет дни в бившата Военна болница (б.а. – настояща общинска) в Дупница. За този престой ми искат 220 лева, които аз нямам. Аз съм безработна и се нуждая от помощ. Не получавам нито помощи, нито нищо. В момента нямам дори ток вкъщи. Досега не съм идвала тук, но се надявам да ми се помогне”.
Тогава съветникът Ангел Дивячки предложи да й бъдат отпуснати 500 лева, тъй като ще са й нужни средства и за други разходи, освен болничния престой. Местният парламент единодушно гласува „за”, а бобовдолката, видимо развълнувана, не скри сълзите си за помощта, която получи.
Георги Серафимов, който е съпруг на кметицата на Мало село – Виолета Серафимова, също ще получи 500 лева помощ. Общинските съветници гласуваха Лиляна Соколова, която е онкоболна, да бъде подкрепена със същата сума. Помощи бяха гласувани за местните жители Сашка Андонова (300 лева), Искра Василева (300 лева), Лефтерка Илиева (500 лева) и Валентин Христов (500 лева), както и за Елза Веселинова от с. Мали Върбовник (300 лева).
Съветниците в Бобол дол дадоха зелена светлина и на изпълнението на договора по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Бобов дол и община Сапарева баня” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.”. Приемането на проекта вече е било гласувано по-рано, но вчера местният парламент разреши на общинската администрация да започне работата по изпълняването му.
Преди гласуването на помощите присъстващите в залата на общинската администрация станаха свидетели на интересен разговор между кмета Елза Величкова и председателя на Общинския съвет Красимир Чаврагански.

Момент от сесията на Общинския съвет

Той взе думата, искайки да направи равносметка на постигнатото през мандата, и изрази съмнения, че от общината има изтичане на пари. ОбС шефът имаше в себе си документи, чрез които приведе примери със закупуването на цимент, багерчета, оборудване за осветление и др. Според него немалко пари са отишли по сметките на различни фирми, като въпросните суми е трябвало да са по-малки.
Елза Величкова реагира спокойно на въпросите към нея и успя да запази хладнокръвие. Тя отрече по-голяма част от думите на Красимир Чаврагански и каза, че ако е имала да крие нещо, е нямало да му показва фактурите за различните покупки. Повечето от общинските съветници гледаха с изненада, а някои дори призоваха председателя да се придържа към дневния ред, вместо да превръща сесията в личен спор с градоначалника.
„Тези неща можеха да се коментират не преди изборите, а много по-рано. Това трябваше да излезе в публичното пространство преди много време”, взе думата съветникът Константин Динев.
Малко по-късно заместник-председателят на местния парламент Елеонора Христова предложи 5-минутна почивка, след което страстите се успокоиха и съветниците продължиха по дневния ред на сесията.