До месец започва изграждането на зелени пояси в Благоевград

До месец започва изграждането на зелени пояси по основните пътни артерии в Благоевград, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Зелени зони ще има в централната градска част и в кварталите в града. Ще бъде засадена дървесна и храстовидна растителност от иглолистни и широколистни видове. През първия етап ще бъдат обхванати участъци от ключови улици и булеварди, както и изходът за София и този към Банско.
Това е първият в историята на общината ландшафтен проект и той вече е одобрен от Експертен съвет по устройство на територията. В момента се подбира самата растителност. Проектът е частичен и предстои да бъде надграждан. От общинския пресцентър посочват, че с допълнителните зелени пространства ще се редуцират вредните емисии, а Благоевград ще се превърне в още по-приветливо място.
От общинската администрация припомнят, че за да се намалят нивата на замърсяване, тази година са подменени и автобусите от градския транспорт, като новите превозни средства отговарят на екологичен стандарт Евро 5.