Прогресиращият рак отне крака на 14-годишното кюстендилско момче Теодор Велинов, влюбено във футбола

Теодор Велинов

Доста неприятна новина дойде от Германия за 14-годишния кюстендилец Теодор Велинов. Момчето, което страда от остеосаркома – вид много агресивен рак на костите, загуби крака си. Това съобщиха близките му на страницата във фейсбук „Да спасим Теодор от остеосаркома”. Въпреки множеството усилия на лекарите в Германия се наложи ампутация над коляното и сега Теди свиква с мисълта, че това е била единствената възможност. Момчето страда от остеосаркома – вид много агресивен рак на костите.

“Здравейте, приятели! След проведените химиотерапии, които Теди много трудно понесе, и след многобройните консултации с професори, ортопеди, ментори и психолози, които гледаха в една посока, а именно – да запазим живота на детето, се оказа, че саркомът е разрушил не само колянната става, но е тръгнал и по бедрената кост. За огромно съжаление не успяхме да спасим крачето на Теди, ампутиран е над коляното и сега ще свиква с мисълта, че това е била единствената възможност. Предстоят най- трудните моменти за семейството му и дълго възстановяване за Теодор. Нашето юначе се справи с най-тежкото изпитание”, пише на страницата.

Теди е ученик в 7-и клас на ОУ „Даскал Димитри“ – Кюстендил, доскоро той тренираше футбол, тичаше по топката и обичаше да е сред приятели.

В началото на месец май т.г. Теди започва да изпитва леки болки в крака, като първоначално близките му мислели, че се дължи на пренатоварване в тренировките по футбол. След известно време се поява оток и след това накуцване. Родителите му решават да потърсят помощ в Университетската специализирана болница по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“, където след направени редица изследвания е установено, че Теди има остеосаркома феморис сенистри – вид много агресивен рак на костите.

В България на Теди бяха направени два курса на химиотерапия, а в началото на юли той замина за лечение в Университетската болница „Хайделберг“ в Германия.

Кампанията по събирането на средства за Теди продължава, като необходимата сума е в размер на 300 хил. евро.

Дарителска сметка:

IBAN:BG25UBBS80021083543740

BIC:UBBS BGSF

Титуляр: Теодор Даниелов Велинов