16-годишен от Смочево подкара колата на родителите си, катастрофира и я изостави

Иван Кавлачки

Непълнолетен от Смочево е отмъкнал колата на баща си, повозил се, направил ПТП и изоставил МПС-то. В събота към 23 часа 16-годишният Слави взел ключовете на автомобила, който бил паркиран на улицата пред дома на семейството в рилското село, и потеглил в посока пътен възел „Бобошево” на гл. път Е-79, но разходката приключила преждевременно. Малко след винарската изба в Смочево „шофьорът” изгубил контрол, колата се озовала в канавката и Слави се прибрал без нея. Вкъщи оставил ключа й на обичайното му място и си легнал. На сутринта бащата установил липсата на возилото и се оплакал в полицията. Последвали разпити и издирване, при които изплувала истината.

Съобщението на полицията гласи: „В неделя в Районното управление „Полиция” в Рила собственикът на лек автомобил  „Сеат“ от с. Смочево е заявил, че автомобилът му е откраднат. Служителите предприели оперативно-издирвателни действия и автомобилът е открит изоставен в землището на селото, след като е претърпял ПТП. Установено е още, че непълнолетното момче е излязло с автомобила, без да съобщи на родителите си, а след произшествието оставило ключа от автомобила вкъщи. По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.”

От полицията са категорични, че непълнолетният е можел да направи и много по-сериозно произшествие. „Слабият родителски контрол е причина за случилото се. Винаги може да се очаква нещо лошо, когато кола попадне в ръцете на непълнолетен. Много често ние, родителите, сами си създаваме проблеми с децата”, коментира началникът на управлението на полицията в Рила Иван Кавлачки.

Жители на Смочево уточниха, че Слави е бил обучаван да шофира от баща си. Родителят бил професионален шофьор и изкарвал прехраната на семейството с работа с багер и други тежки машини. „Добре че момчето се е забило в канавката, а не се е случило нещо по-страшно. Можело е да се удари в друга кола, в къща, да бутне човек. Разминало му се е…”, коментират в Смочево.