Женската група “Здраве” от Сандански и мъжете от „Орлови скали” в Бели Искър спечелиха голямата награда “Златен боб”

  • Специалната награда на кмета на село Радуил Любомир Димитров заслужи фолклорната група “Дупничанка”

  • Цветанка Илиева и Добрина Михалкова сготвиха над 1000 литра бобена чорба за гостите и участниците на “Бобфест 2019”

 

За 17-а поредна година в самоковското село Радуил се проведе Международният фолклорен фестивал “Бобфест 2019”. Празникът, посветен на вкусния боб, събра в двата фестивални дни над 60 състава и групи с около 2 хиляди участници – певци, танцьори, музиканти и разказвачи от страната и чужбина. По традиция фестивалът, родил се през 2003 г. по идея на покойния Георги Божилов-Гебо, се организира от кметството в село Радуил, местното Народно читалище “Христо Ботев – 1903” и с подкрепата и финансовото съдействие на община Самоков и местни бизнесмени.

Сред официалните гости на бобения празник бяха кметът на община Самоков Владимир Георгиев, Светлана Атанасова – заместник-председател на Общинския съвет, заместник-кметовете Люба Кленова и Сия Шехтанова, общински съветници.

По традиция Бобфестът бе открит с празничен водосвет за здраве и благополучие, отслужен от местния свещеник протойерей Николай Аршинков, а всички участници и гости бяха поздравени от създателката на фестивала Димитрина Божилова, която сподели, че пламъчето, запалено от нейния покоен съпруг Георги Божилов-Гебо, вече 17 години поддържа огъня и любовта на мало и голямо към фолклорното ни богатство.

Началото на фолклорната програма бе дадено по традиция с гръм на бобеното топче, песента за радуилския боб и поздрава към гостите на певиците от двете женски фолклорни групи – “Здравец” и “Детелина”.

Председател на фестивалното жури тази година бе известната народна певица доц. д-р Бинка Добрева, която имаше нелеката задача да отличи най-добрите от двудневната конкурсна програма участници.

И докато се редяха изпълненията на самодейците на сцената на Народно читалище “Христо Ботев – 1903”, по традиция в двора на местната църква “Рождество на Пресвета Богородица” къкреха казаните с вкусна бобена чорба. Над 1000 литра сготвиха за участниците и гостите на фестивала майстор-готвачките Цветанка Илиева и Добрина Михалкова, заедно с помощниците Василка Генчева и Васил Николов.

Тази година в кулинарната изложба взеха участие със свои специалитети общо девет жени, които бяха оценени и наградени с продукти и сувенири след направената дегустация.

Като най-добра кулинарка бе отличена Йорданка Щерева, следвана от Славка Василева от Северна Македония и Мария Василева, които се представиха с кекс, сладка питка и бобена салата.

Във фоайето на читалището отново бяха подредени различни изложби на художници и карикатуристи, свои творби изложиха и майстори на различни занаяти, сред които гоблените на Росица Бакалова, рисунките на Елица Минкова и картините на Танер Мерт.

За празничното настроение и многокатовите хора на участниците и гостите на Бобфеста, както и за местните хора се погрижиха оркестър “Веселие” от Сандански и народният певец Венцислав Пенев.

С голямата награда “Златен боб” от тазгодишния фолклорен фестивал си тръгнаха изпълнителките от женската фолклорна група “Здраве” при Народно читалище “Отец Паисий – 1919” от Сандански и изпълнителите от мъжката певческа група “Орлови скали” при Народно читалище “Стойне Ангелов – 1932” от самоковското село Бели Искър.

Специалната награда на кмета на село Радуил Любомир Димитров заслужи фолклорната група “Дупничанка” при Народно читалище “Пенчо Славейков – 1978”, а пък наградата на публиката бе присъдена на гостите от Република Северна Македония – фолклорната група “Пенсионер” от Радовиш с ръководител Васил Василев, които представиха обичая “Мерене на млеко”.

С медал “Златен фасулицър” и грамота журито награди над 20 индивидуални изпълнители, състава и групи, участвали в Международния фолклорен фестивал “Бобфест 2019”.