Изложба с архивни кадри показва желанието и борбата за просвета в началото на читалищната дейност в Разлог

Експозицията е посветена на честванията на 110-годишнината от основаването на културната институция, разказа за БТА секретарят на читалище “15 септември 1903-1909” Велина Кулина.
Тя добави, че подготвянето на изложбата, ровенето в архивите, снимките и материалите са събудили в нея възхищение от ентусиазма, с който хората в миналото са съхранявали духа и корените си. Читалището в Разлог е създадено през 1909 година – време, в което свободата все още не е достигнала тази част на България. Хората тогава са знаели, че наред с оръжието да бъдат образовани, будни и културни е пътят към така желаната свобода. Изложбата, която ще бъде открита тази вечер, ще направи ретроспекция на дейността на читалището като пазител на традициите през всичките тези 110 години.
В момента различните школи се посещават от близо 300 самодейци. Велина Кулина посочи, че в техните очи вижда същия плам и вълнение, които са имали читалищните дейци в миналото.
Изложбата е първото от събитията, посветени на 110-годишнината. Тази вечер от 18 часа ще бъде представена и книга, посветена на културната институция. Неин автор е дългогодишният секретар на читалището Катерина Харизанова, а съавтор е местният жител и директор на едно от училищата в Разлог д-р Георги Тренчев.