Над сто убити жени от началото на годината във Франция

Над 100 жени са убити от началото на годината във Франция – една от европейските страни, най-силно засегнати от “феминицида” (убийствата на жени), свързан с домашното насилие, пише АФП.

Серия мерки против това явление бяха представени във вторник при откриването на тематична кръгла маса в Париж.

“Крайна необходимост”, написа в заглавие всекидневникът “Либерасион”, на фона на растящите зловещи цифри. В събота броят на жените, убити тази година от своя спътник в живота, достигна сто. А в неделя деветдесетгодишна дама стана 101-ата жертва. Подозира се, че е пребита с бастун от своя 94-годишен съпруг.

През 2018 г. властите са регистрирали 121 убийства на жени, свързани с домашното насилие. В Европа Франция е сред страните с най-голям брой жени, убити от своя партньор, с 0,18 жертви на 100 000 жени, сочат данните за 2017 г., публикувани от Евростат. Тези убийства са по-малко в Швейцария (0,13), Италия (0,11) и Испания (0,12), но в Германия са повече – 0,23 на сто хиляди.

“Наши сънароднички, жени, умират днес в страната ни удушени, намушкани с нож, изгорени живи или пребити. На всеки два-три дни”, заяви министър-председателят Едуар Филип. “От векове насам, тези жени биват погребвани под нашето безразличие, отричане на проблема, безхаберие и вековен мачизъм, нашата неспособност да погледнем в очите този ужас”, добави премиерът.

Като опит да се овладее положението, довело по данни на правозащитно сдружение до над 100 смъртни случая от 1 януари насам срещу 121 официално обявени за цялата 2018, премиерът оповести, че от началото на идната година се създават 250 нови места за спешно настаняване на жени, бягащи от насилие в семействата, и още 750 места за временен престой – мярка, която ще струва 5 милиона евро.

Освен това правителството ще назначи в съдилищата “специални прокурори-референти” и ще проведе експеримент със съдебни зали за спешни случаи, “за да може делата да се приключват за две седмици”. Ще се въведе и практика жертвите да подават жалби в болницата.