Краеведът Иван Хаджийски представи книга за дупнишките художници

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Видният краевед Иван Хаджийски представи пред дупнишката общественост най-новата си книга „Дупнишките художници“. На събитието, което се проведе в библиотеката при НЧ „Зора 1858“, присъстваха известни художници и фотографи от Дупница и Югозападна България, представители на читалищата от общината, общественици и граждани.

Гл. ас. Иван Хаджийски благодари на хората, помогнали за реализирането на 19-ата негова книга и 13-а научна монография – неговата съпруга д-р Юлия Тевекелийска, която е най-голямата му подкрепа в живота, издателите Елена Кацарска и Валентин Боков и на кмета на гр. Дупница инж. Методи Чимев.

Книгата включва информация и фотоси на повече от 90 художници, творили в Дупница или по някакъв начин свързани с града и региона. Започва с един от най-забележителните български художници – Владимир Димитров-Майстора, роден в една от махалите на с. Фролош – бившата Дупнишка околия. Сред представените автори са Патрики Сандев, Димитър Топлийски, братята Владимир и Драгомир Пешеви, Иван Иванов (Жан), Христо Христов-Йошката, Алцек Мишев, Ивайло Попов, Николай Янакиев, Цветанка Христова, Емилиян Станкев и много други.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Иван Хаджийски дари екземпляри от книгата на част от присъстващите, като започна от представителите на читалищата в Дупница. Главният библиотекар при библиотеката на НЧ „Зора“ Валентина Алексиева получи книгата и му връчи благодарност с пожелание да съхрани творческия си дух. Книги получиха и от отдел „Култура“ при община Дупница, откъдето му връчиха поздравителен адрес, художниците от Кюстендил, но преподавали в Педагогическия колеж в Дупница Асен Евтимов и проф. Мария Евтимова, художникът от Благоевград Николай Китанов, който е поддържал връзки с голяма част от дупнишките художници през 60-те и 70-те години на миналия век. Китанов пристигна на представянето със сина си Олег, който е учил преди години с Андрей Севдин и също е забележителен художник. Книги получиха и директорът на дупнишкия музей Анелия Геренска, Марина Марина Янкова, Георги Костадинов, дарил на краеведа чаша за кафе, Радослав Радославов, колежката на Иван Иванов (Жан) Елена Попова, астралната близначка на Хаджийски Марияна Димитрова Китанова, която му подари пъстър букет с цветя и много други. Сред гостите бяха карикатуристът Борислав Георгиев, художниците Евтим Венев и Димитър Таушански, който му подари картина с Часовниковата кула; фотографите Мариан Тасев и Ели Тасева и много други. Иван Хаджийски бе придружен и от краеведа от Перник Георги Радославов, историка Борислав Дичев и полковника от резерва Малин Джермански.

Цветята, дарени му на представянето на книгата, гл. ас. Иван Хаджийски с част от гостите постави на изградения по негова инициатива паметник на Христаки Павлович в центъра на Дупница.