Налягането на водата в много квартали в Кюстендил е понижено, по високите етажи дори липсва

Водата в река Банщица е в критичен минимум.
  • Река Банщица е на прага да пресъхне заради сухия сезон, от останалата вода в коритото се носи неприятна миризма

 

Във връзка с намаления дебит на водоизточниците, вследствие продължилото засушаване и повишеното потребление на вода, по високите етажи на блоковете в голяма част от града няма вода.

Кварталите ”Могилата”, “Запад” долна част, бул. “Македония”, бл. №51, №52, №53 ще бъдат с понижено налягане за периода от 12,30 ч. до 17,30 ч. и от 22,00 ч. до 05,30 ч.; кв. ”Изток” и Централна градска част от 10,00 ч. до 17,30 ч. и от 22,00 ч. до 05,30 ч., информираха от “Кюстендилска вода“.

Поредната авария на ул. „Земен” остави кв. „Бузлуджа” без вода.

Проблемите с водоподаването не са само от продължителната суша обаче. В областния град има и доста аварии по мрежата, която е остаряла и така и не бе подменена на много места. Такъв бе случаят от края на август, когато авария остави целия кв. “Бузлуджа” без вода в продължение на два дни. Оказа се, че заради разкопаване на ул. „Земен” проблемите с водоснабдяването са често явление. Живеещи в района споделиха, че този квартал не е обхванат по ИСПА за смяна на тръбите и проблемите си остават. Без живителна течност останаха и жителите на село Горна Брестница след спукани тръби от дърводобивни фирми по един от черните пътища край гората.

Сега заради жегите и липсата на дъжд в последния месец масово хората нямат вода и от чешмите или не тече, или буквално се цедурка вода.

По тези причини и река Банщица, която минава през Кюстендил, е на прага да пресъхне. Преминаващите по мостовете над нея и тези, които се разхождат по оформения парк там, коментират, че вече в околността мирише доста неприятно.