Огнена стихия изпепели над 4000 тома книги при пожар в читалище “Светлина 1956” в кюстендилското село Катрище, спасен е родният трибагреник

Живеещи наблизо хора виждат огромните пламъци, обхванали читалището, и подават сигнал.
  • Унищожена е 400 кв. м покривна конструкция и 600 кв. м гредоред, огнеборци спасиха от опожаряване 3 съседни сгради, жителите останаха без единствения си магазин

  • НЧ „Асклепион 1998“-Кюстендил стартира дарителска акция за възстановяване на библиотечния фонд

 

Огнена стихия погълна и изпепели близо 4000 тома книги, 400 кв. м покривна конструкция и 600 кв. м гредоред между първи и втори етаж на читалище “Светлина 1956” в кюстендилското село Катрище. Пожарът възникна в сряда вечерта в сградата на културната институция и за минути обхвана горната част на постройката. Сградата не е годна за посещения. От пламъците пострада и единственият хранителен магазин в селото, който се е намирал на партера на сградата. В момента хората от селото няма и хляб откъде да си купят. За щастие пострадали няма.

Бързата намеса на пожарната угаси огъня.

Това е негативната и тъжна равносметка на случилото се преди ден в село Катрище. Справка в „Уикипедия” показва, че културното наследство, съхранявано и събирано в последните 60 години, възлиза на 4200 тома книги. Хора от селото казват, че това е и най-хубавата сграда и там са правени събори и тържества. Благородка Ранова, която е читалищен настоятел, през сълзи говори за загубата, но заяви, че е оцелял българският трибагреник, който пожарникарите са свалили и са им го дали.

Благородка Ранова

“Беше страшно, нямаше какво да се спаси. Всичко изгоря. Селото се готвеше за събор на 7 септември и за Празника на плодородието, а сега сме в шок. Нямам представа какво ще правим. Оцеля обаче българското знаме”, казва с мъка Ранова.

“Всичко се случи за 10 минути. Покривът рухна. Изгоря библиотечният фонд. Нямам предположения откъде е тръгнал пожарът. Има компетентни органи, които правят огледи и ще излязат със становище. Оставаме без сграда за читалище, но сме твърдо решени да я възстановим. Това няма да спре читалищната и културната дейност в селото. Силно се надявам да ни помогнат общината и държавата”, заяви кметският наместник на село Катрище Васил Василиев, който ще има среща с кмета Петър Паунов.

ХРОНОЛОГИЯТА: В 21,15 ч постъпва сигнал за пожара, след като живеещи наблизо хора виждат огромните пламъци. На място са пристигнали 3 екипа на РСПБЗН-Кюстендил, които са гасили пожара. Помощ е оказана и от общински служители от Кюстендил, изпратена е водоноска.

Кметският наместник на село Катрище Васил Василиев

“Огънят е унищожил 400 кв. м покривна конструкция и 600 кв. м гредоред на 2 етажа. Спасени от опожаряване са 3 съседни сгради. Пожарът е локализиран през нощта. Доугасяването продължава”, информират от ОД на МВР-Кюстендил.

Часове след пожара на място дежурят коли на пожарната. По светлата част бе направен и оглед, за да бъдат изяснени обстоятелствата откъде е тръгнал унищожителният пожар.

“Към момента за причините на пожара тече разследване. Едва когато бъдат изготвени експертизите, ще има яснота около причината за възникване на пожара”, коментира директорът на РДПБЗН-Кюстендил комисар Светослав Георгиев.

НЧ „Асклепион 1998“ стартира дарителска акция за възстановяване на библиотечния фонд на изгорялото читалище. Част от книгите, дарени наскоро от проф. Чавдар Славов на НЧ „Асклепион“, са първото дарение, с което започва акцията. Библиотеката на НЧ “Светлина 1956” е съхранявала над 3000 тома книги, фондът й е попълван над 60 години.

„Може да се обезлюдиха българските села, но след като им заключиха училищата, читалищата останаха единствените духовни светилници в тях. И един човек да е останал в едно село, изчезне ли читалището, все едно е изчезнала и черквата, изчезнала е паметта – и връщане назад няма. Читалище „Асклепион“ няма своя база, то използва офиса на фондация „Модус Вивенди БГ“, който се намира до Социалната трапезария. Там ще се събират книгите. Първите обявени дати за събирането на книги са 9 и 10 септември, но акцията може да започне и по-рано, което ще бъде обявено своевременно. Имената на всички дарители на книги ще бъдат записани в специална тетрадка, която ще бъде предадена на НЧ „Светлина 1956“, за да се знае кои са хората, помогнали за възстановяването на читалищния фонд след ужасния пожар”, съобщи Виолета Атанасова, председател на НЧ „Асклепион 1998“.

Разкрита е дарителска сметка за възстановяване на щетите от опустошителния пожар в читалище „Светлина”, село Катрище. Това съобщиха от Община Кюстендил. Всеки, който желае да подпомогне финансово възстановяването на сградата на културната институция, може да го направи по сметка: ОБЩИНСКА БАНКА АД IBAN: BG31SOMB91303142298600