Заради нарушенията в ТЕЦ „Република”: Перник остава без топла вода

  • Градът е застрашен да остане и без парно през зимата

 

Ден след като Регионалната инспекция по околната среда и водите-Перник издаде принудителна мярка за спирането на дейността на парогенератори 4 и 5 на „Топлофикация – Перник”, изпълнителният директор на централата Любомир Спасов заяви, че ще бъде преустановено подаването на топлата вода към града. Засегнати от това ще бъдат около 20 хил. души. Оказа се, че ТЕЦ-ът към момента има общо три парогенератора, от които един е в ремонт и така след санкцията на екоинспекцията няма как централата да работи. До мярката се стигна след началото на проверки в четири частни ТЕЦ-а заради съмнения, че замърсяват околната среда, като изгарят отпадъци. В Перник и Бобов дол имаше и протести. „Боклуци не горим в ТЕЦ „Република”, декларира Спасов. Директорът подчерта, че през последните дни в „Топлофикация – Перник” се горят само кафяви въглища, отпадъците, които се намират на площадките до централата, са на склад и не се използват. „Боклуците са на наша площадка, която е отдадена под наем на друга фирма, стоят на склад. От 8-9 месеца стоят отпадъците. Малко са местата в града, които отговарят на условията за съхранение на такъв вид отпадъци”, обясни Спасов.

Събралите се перничани заявиха, че е нужна още една измервателна станция за качеството на въздуха в района на ТЕЦ-а. “Не сме тук, за да нападаме топлофикационното дружество, не бива перничани да са пред дилемата дали да са топлофицирани детските градини, или да дишат чист въздух. Факт е, че това предприятие има нужда от инвестиции, има нужда от подобряване на технологията на горене, ако с нашия натиск доведем инвестиции, би било чудесно”, обясни жена от града.

Жителите на Перник отрекоха твърденията на ръководството на ТЕЦ-а, че не са изгаряни отпадъци, като подчертаха, че през миналата година „Топлофикация – Перник” е била санкционирана. Миглена Антонова от „Грийнпийс” – България изтъкна, че в рамките на централата е било извършено експериментално горене на между 160 и 180 тона отпадъци през ноември 2018 г.

Перник е застрашен да остане и без парно през зимата

“Топлофикация Перник” ще търси правата си по съдебен ред, след като вчера Регионалната екоинспекция реши да бъдат спрени два от генераторите в града заради използване на неразрешен вид гориво – биомаса.

От дружеството посочват, че при това положение не могат да гарантират доставките за предстоящия отоплителен сезон.

“Не е редно да се рискува сигурността на отоплението на Перник за сметка на невъзможността на Министерството на околната среда да реши възникналите в района проблеми”, казват от “Топлофикация Перник”.

“За момента остават без топла вода. Това, което ми е писано в заповедта, че е условие, че трябва да го изпълня, аз съм го изпълнил още преди септември насам. Не горя биогориво. Това е установено от всички проверки, които бяха последните три дни при нас. Аз и в момента не нарушавам конкретното разрешително по никакъв начин, с никакъв различен вид горива”, заяви изпълнителният директор на централата Любомир Спасов.

Междувременно от „Топлофикация-Перник” излязоха с официална писмена позиция, че не са единственото индустриално предприятие в града и се заканиха да съдят всички институции, отговорни за спирането на ТЕЦ-а. От екоминистерството коментираха, че топлоцентралата ще заработи отново, щом докаже, че не изгаря отпадъци. /Източници: BTV и БНР