60 км на ток в хибридите Kia XCeed и Ceed SW

Вече всеки седми продаден в Европа автомобил Kia е електрифициран – става дума за елмобилите и хибридите от всички версии. Скоро техният дял ще бъде по-голям, след като на автосалона във Франкфурт компанията ще покаже хибридни версии на още два модела – комбито Kia Ceed Sportswagon и крос-хечбека Kia XCeed.

Силовата установка при тях е взаимствана от паркетника Kia Niro. Това е бензиновият атмосферник 1.6 GDI от серията Kappa, работещ по икономичния цикъл на Аткинсън, както и елмотор с мощност 61 к.с. и шестстепенен “робот” с двойно сцепление. Пиковата мощност на силовата установка е 141 к.с. и 265 Нм.

Литиево-полимерната тягова батерия с капацитет 8,9 кВт/ч също е взаимствана от Niro и “опакована” под задните седалки. За целта се е наложило да се намали обема на резервоара от 50 до 37 литра и на багажника: хибридното комби разполага вече с 437 литра (вместо 625 при стандартната версия), а крос-хечбекът – 291 литра (вместо 426).

Пълното зареждане на акумулатора би трябвало да стигне за около 60 км пробег в електрически режим. Точните показатели за двете машини ще бъдат публикувани по-късно. Ускорението от място до 100 км/ч ще отнеме 10.8 секунди при комбито и 11 секунди при хечбека.

Освен това, хибридите имат външен звуков генератор, който се включва за предупреждение на пешеходците при движение в електрически режим, а при климатичната система се е появил икономичен режим, в който въздухът се подава само в предната част на салона. На европейския пазар тези хибридни коли ще се появят в началото на 2020 години.

Източник: autoclub.bg