Mazda 3 срещу Ford Focus и Peugeot 308: кой е най-добрият компактен модел?

На всеки ъгъл Tiguan или RAV4 – изглежда целият автомобилен свят се е запалил по SUV-овете. Само не ни разбирайте погрешно: ние харесваме практичните модели с висока позиция на седене, но нещата могат да бъдат по-фини, по-опростени и повече по мярка. Накратко: става дума за компактните модели. Например за Ford Focus и Peugeot 308. На дължина от 4 метра и с пет врати, те доставят удоволствие, осигурявайки практичност на достъпни цени. Особено с икономични дизелови двигатели, които далеч не са обект на заклеймяване. Новият участник в тази лига: Mazda 3. Представеният наскоро модел навлиза със сериозно присъствие на дизайнерската карта. Как ще реагират Ford и Peugeot на красивия „японец“ – ще разберем от сравнителния тест.

По традиция Focus се вписва особено добре в пътната обстановка. 1.5 не прави изключение. Нашият тестов автомобил, ST с по-къси с 20 милиметра пружини, реагира умело на неравностите в пътната настилка, като залепва Focus стабилно за пътя. Управлението реагира бързо, а спирачките могат да захапват здраво или да действат фино – в зависимост от предпочитанията на водача. Жалко, че във Ford са оборудвали управлението на двигателя с програма за нежно превключване между предавките. Като последствие дизеловият мотор реагира малко шумно – звучи леко изкуствено и нехармонично. Друго нещо, което ни се стори прекалено обстоятелствено: за гумите има голям брой препоръчителни стойности (за различни скорости, за различно натоварване)… Може и да не е толкова сложно!

Преминаваме към Peugeot. Въпреки че „французинът“ е по-лек от останалите два модела и заради по-голямата си мощност спринтира по-бързо до темпо 100, създава впечатление на недостатъчно мощен. Това се дължи на вибриращото разгръщане на мощността с подчертана антипатия към високите обороти. Цялото това нещо се подкрепя от неособено прецизното превключване на предавките. Все пак на едно място сдържаният темперамент му помага: моделът от Франция харчи много по-малко от останалите два в теста. С позицията на седене с поглед върху уредите над волана определено трябва да свикнете. Това обаче ще стане трудно по отношение на недобре оформените седалки. Благодарение на меката настройка на окачването си 308 преминава комфортно и през неравностите, но пък това се отразява на прецизността на управление. Трябва да сте концентрирани при движение по тесни пътища с големи неравности – липсата на достатъчна обратна връзка на управлението пречи на по-бързото придвижване в такива участъци. Така че по-добре се движете по-спокойно, за да остане автомобилът тих. Тъй като при натоварване дизеловият агрегат напомня за себе си. Утехата? Ще я получите на касата. 308 предлага добър автомобил с евтина поддръжка за малко пари.

Качвате се, наслаждавате се и потегляте. Такова е първото впечатление в Mazda. Седалките са отлични, позицията зад волана – подходяща, уредите – добре четими. Лостът на трансмисията влиза идеално във всяка предавка. Накратко: в японската тройка всичко е перфектно. Още повече, че двигателят демонстрира солидна тяга и добри маниери. Ускорява мощно (макар и с кратка пауза за поемане на въздух по време на превключване на предавките). Разгръща култивирано въртящия си момент. Без усилия стига до 5000 оборота. Още по-добре: типичният звук при движение на ниски обороти е напълно чужд на Mazda. Значи всичко е отлично? Не съвсем. Тъй като новата Mazda 3 се вписва повече в лигата на Coupé-тата, отколкото в тази на компактните автомобили.

Мотото: красотата изисква жертви. Искате да се качите отзад? Чака ви доста напрегнато физическо упражнение. Искате да седите удобно? За съжаление не и при тази леко асиметрично разположена спрямо облегалката странична опора. Усещане за простор? Хм… Багаж? В товарния отсек ще поберете по-малко в сравнение с Peugeot и Ford, освен това трябва да го пренасяте през висок товарен ръб. А на всичкото отгоре Mazda не е и евтина. Mazda3 има значително по-скъпа поддръжка, а ако изминавате големи пробези, трябва да плащате и допълнително. 1.8 Skyactiv-D харчи повече дизелово гориво в сравнение с 4-цилиндровите мотори на конкурентите в теста – но все пак по-малко спрямо повечето SUV-ове.

ИЗВОД

Ford печели, тъй като е типичният всестранен талант в тази лига. В новата Mazda 3 липсват комфорт на седене на задната седалка и място в багажника. Peugeot? Щеше да е хубаво да предлага повече асистенти.