Мечка уби 2-месечно конче в близост до с. Бистрица

Мечката гледа да сплаши противника при заплаха. Снимка: www.brownbearbg.info.   
  • Кметът Кирил Огненски: На година има по 1-2 подобни случая, хората не са притеснени, но трябва да пазят животните си през нощта

Мечка нападна и уби конче на два месеца в близост до дупнишкото село Бистрица. Инцидентът се е случил преди няколко дни в местността Очеви ливади, която се намира на около 700 метра от последните къщи в селото. Убитото животно е било собственост на Генчо Василев от с. Бистрица, който има още няколко коня. Кончето е било на паша с тях през нощта, като собственикът намира трупа му, почти изяден от голямото животно.
„Не може да се каже, че тези неща стават често. Но в годината имаме по 1-2 подобни случая. Както знаете, ние сме подбалканско село и в това време на годината мечките слизат малко по-ниско. Не трябва да си оставяме животните безстопанствени, особено през нощта. Това препоръчвам и на всички в селото. Не трябва да дърпаме дявола за опашката, както се казва. Нека не оставяме животните сами в тъмните часове на денонощието. През деня има хора по ливадите и градините и не се предполага, че такова животно ще се появи тогава. През нощта обаче е много по-вероятно да се случи подобен инцидент”, коментира пред „Вяра” кметът на с. Бистрица Кирил Огненски.
Той допълни, че близо до мястото, където е убито кончето, има кошери. За щастие, те не са засегнати.

Кирил Огненски

„Има два регистрирани пчелина на територията на Бистрица. Единият е в долния край на селото. Другият е в гората и е близо до мястото на нападението, но той не е засегнат по никакъв начин”, каза още кметът.
По думите му хората не са притеснени след случилото се.
„Няма притеснение нито сред местните, нито сред туристите, които отиват в планината. Както знаете, над Бистрица има изградена екопътека. Вчера (б.а. – в събота) бях по-нагоре в района. Няма уплашени от случилото се, както и такива, които да са срещнали мечката. По принцип това животно бяга от хората и може да бъде видяно най-вече през нощта”, завърши  Кирил Огненски.
„Вяра” направи справка в интернет за това как да реагираме, ако срещнем мечка. Сайтът www.brownbearbg.info, с мото „Как да живеем с мечки?”, дава подробна информация за това.
„Когато се движите в „мечи” район, говорете, пейте, свиркайте, потропвайте, така че да ви чуят поне от 30 метра. Ако се движите тихо, може да се озовете в „личното пространство” на мечката и да я изненадате. Тогава мечката се чувства силно застрашена и може да мине през вас. После, уплашена, ще избяга. Обикновено последствията са одраскване, натъртване и силен уплах”, съветват от специализирания сайт www.brownbearbg.info.
Интернет страницата е създадена да предоставя достъпна, полезна, достоверна и научно обоснована информация за вида Кафява мечка и неговите местообитания в България и с това да подпомогне добрата информираност на законодатели и заинтересовани страни при изработването и прилагането на модерни и ефективни европейски правила за опазването му
В него се допълва, че мечката гледа да сплаши противника при заплаха. Първо бие с лапи по земята или кърши храсти и клони. След това се изправя на задните си крайници, за да изглежда по-голяма, и замахва с предните, като сумти и издава дрезгави крясъци.
„При атака на мечка не отстъпвайте, а „отстоявайте” мястото си, като й говорите тихо и монотонно. Това ще я възпре. Хвърлете някаква вещ настрани и надалеч, за да отвлечете вниманието й. Ако се изправи и души във въздуха, спрете и не мърдайте, но говорете. Ако мечката се приближава към вас, говорете й, като отстъпвате заднешком, бавно и без резки движения. Можете да се обърнете и отдалечите по-бързо едва когато не ви вижда. Мечките не обичат да са като „хванати в капан”. Ако сте препречили единствения й изход за бягство, рискувате да мине през вас. Бързо се прикрийте зад дънер или скала и й дайте път. Липсата на реакция и движение кара мечката да смята, че заплахата е отминала. Затова ако ви събори, легнете по корем или на кълбо, покрийте врата си с ръце и не мърдайте, докато животното не се оттегли!”, съветват още в споменатия сайт.