“Ян Бибиян” е единствената оцеляла книга от пожара в читалището на Катрище

В Кюстендил започна акция по събиране на книги за попълване на библиотечния му фонд, както и осигуряване на финансова помощ за възстановяване на читалището, казаха инициаторите. Ще бъдат събрани и дарени минимум 3 хиляди тома. Читалището изгоря напълно в сряда вечерта – нищо от библиотечния фонд, около 4 хил. заглавия, не е оцеляло, разказва през сълзи секретарката Благойка Ранова. Общината в Кюстендил веднага е изпратила експерти на място, които започват оглед и оценка как да се започне ремонтът и възстановяването, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов. Открита е и дарителска сметка за възстановяване на щетите от опустошителния пожар в Народно читалище „Светлина – 1956“ – с. Катрище.

Всеки, който желае да подпомогне финансово възстановяването на сградата на културната институция, може да го направи по сметка:

„ОБЩИНСКА БАНКА” АД

IBAN: BG31SOMB91303142298600

Единствената книга, оцеляла в пожара, е “Ян Бибиян” по Елин Пелин. Момиченце, което кара ваканция в Катрище, я взело и закъсняло с някой ден да я върне. Така че тя се води на читалището./Кмета.бг