Енергийната общност иска изземане на сръбската инфраструктура на „Турски поток“

„Странно е, че се изграждат тайно големи проекти като газопровода „ Турски поток“, който трябва да пренася руски природен газ от Турция за Австрия през България, Сърбия и Унгария“. Това заяви за ежедневника „Политика“ Янез Копач, директор на Секретариата на Енергийната общност за Югоизточна Европа, базирана във Виена.

За него е изненадващо, че Сърбия не ги е информирала за започването на строителството. Той също така изрази съжаление за липсата на диалог със сръбската страна, което е направило работата по проекта непрозрачна.

Той добави, че е изненада и че Сърбия не ги е информирала за началото на строителството, но че за съжаление не е имало диалог със сръбската страна, което прави работата извън очите на обществеността да не представлява никаква изненада.

На въпрос какво точно има зад забележките на Енергийната общност и какво не са направили компанията „Газтранс“ и сръбската Агенция по енергетика, докато текат строителните дейности, Копач отговори, че секретариатът е бил много конкретен в своето становище през март тази година.

„Не всички наши условия бяха изпълнени, особено частта за подобряване на конкуренцията. Ето защо смятаме, че това решение всъщност нарушава Третия енергиен пакет“, каза Копач пред “Политика”, като добави, че се обмисля разпоредба за изземане на новата инфраструктура.

„В момента няма открит диалог със сръбската страна за решаване на този въпрос“, добави той.

„Настояването да се предложи капацитетът на новия тръбопровод на всички заинтересовани страни в търга (за срок до 20 години) е промяна на изключената част от Третия пакет и това само за тези предприятия, които са участвали в предишния пазар. С това, според нас, допълнително се ограничава достъпността на процедурата за разпределяне на капацитет и изключва други субекти да го отдават под наем“, каза Копач.

Енергийната общност е пределно ясна, пише „Политика“, постановявайки, че „се изисква покупката на капацитета на „Турски поток“ през Сърбия да се отстъпи на други, с цел да се избегне собственикът на газопровода да бъде и собственик на газа и по този начин да се предотврати монополът, което е указано в Третия енергиен пакет. /БГНЕС