Постоянен арест за дядо Симо, удушил по жесток начин и изхвърлил в чувал тялото на 45-годишния Васил

75-годишният Симеон Стоянов

Постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” определи Окръжен съд-Кюстендил под председателството на съдия Йоланда Цекова за 75-годишния Симеон Стоянов. Той е обвиняем за убийство, извършено по особено мъчителен начин за убития или с особена жестокост, на 6 срещу 7 септември в кв. „Герена“, където бе намерен трупът на 45-годишния Васил Стойчов. Законът предвижда наказание „лишаване от свобода” за срок от 15 до 20 години; доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

В съдебната зала обвиняемият поиска да се прибере у дома.

Според съда са налице и 2 от 3-те предпоставки за вземане на най-тежката мярка „задържане под стража“, по чл. 63, ал. 1 от НПК. От събраните доказателства по досъдебното производство, макар то да е на ранен етап, може да се направи обосновано предположение за съпричастност към престъплението. Има и реална опасност обвиняемият да извърши и друго престъпление, въпреки чистото му съдебно минало, на база тежестта на извършеното престъпление и поведението му след това.

75-годишният бай Симо влезе в съдебната зала окован в белезници, а в съдебната зала каза, че не е убиец и молбата му е да бъде освободен да се прибере вкъщи.

Прокурорът по случая Бойко Калфин беше категоричен, че на обвиняемия трябва да бъде наложена най-тежката мярка, тъй като възрастният мъж има опасност да се укрие или извърши друго престъпление. Като аргумент прокурор Калфин изтъкна, че Симеон е направил опит да прикрие следите си, като е изхвърлил трупа на 45-годишния мъж в храстите пред блока.

Прокурор Калфин и адвокат Хаджийски /вдясно/

Служебният адвокат Илиан Хаджийски поиска подопечният му да бъде пуснат под домашен арест, посочвайки като смекчаващи вината обстоятелства, че е възрастен човек и няма да се укрие, че обвиняемият има чисто съдебно минало и има постоянен адрес в Кюстендил. Съдия Йоланда Цекова не уважи искането на защитата и наложи на обвиняемия Симеон Стоянов постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража“, като решението може да се обжалва в 3-дневен срок пред САС. Видимо разстроен, 75-годишният бай Симо питаше къде е жена му и дали е в ареста, а на излизане от съдебна зала се разкая за случилото се и промълви, че много съжалява, но е бил предизвикан. „Никога не съм нарушавал закона. Невинен съм“, бяха единствените думи на пенсионирания миньор.

Припомняме, че убийството на 45-годишния Васил стана в петък срещу събота. За смъртта му бяха задържани 75-годишният Симеон Стоянов и неговата жена – 38-годишната Камелия, която след 24 часа арест бе освободена. Привлечен като обвиняем за убийството на Васил Стойчов остана само Симеон.

Смъртта на жертвата е настъпила след сбиване между двамата в апартамент на 4-ти етаж в блок 185 на кв. “Герена”, където живеят Симеон и Камелия, и по първоначални данни е настъпила в резултат на задушаване. Тялото на 45-годишния Васил Стойчов също бе намерено в кв. „Герена“, захвърлено в храсти и увито в чувал. Версията е любов между Камелия и убития.

На изслушването на мярката жената на Симеон не беше в залата, за да го подкрепи.