Кметът Петър Паунов връчи парични стимули на отличените в тазгодишния тест за общински стипендии в Кюстендил

Кметът Петър Паунов и Дебора Анева
  • Йоана Цонева от ПМГ и Дебора Анева от ЕГ са отличничките, 53 деца имат над 30 точки от максималните 36

На официална церемония кметът на Кюстендил Петър Паунов връчи еднократни общински стипендии на 53-ма ученици, които  показаха отлични резултати в тазгодишния тест за общински стипендии в Кюстендил. На награждаването, което се проведе в залата на Възрожденското училище, присъстваха и зам.-кметът на община Кюстендил с ресор „Култура, образование, туризъм, младежки дейности и спорт” Светослав Василев, както и Нели Петкова, директор на Дирекция „Култура, образование, младежки дейности и спорт”.

Както вече съобщихме, на теста, който се проведе на 1 юли, се явиха общо 66 ученици, като 53-ма са наградените, което е над 80% от участниците – нещо, което се случва за първи път. Кандидатите за общинските стипендии бяха разпределени в две възрастови групи – 8-и и 9-и, 10-и и 11-и клас, а учениците разсъждаваха върху разрешаването на граждански казус и писаха есе.

Градоначалникът награди 53-ма ученици.

“Дойдох да ви поздравя, защото резултатите са изумителни. Показвате блестящо ниво, изключителна ориентация, много добра обществена сетивност. Това показва едно – че и като деца, и като хора, и като приятели сте готови да променяте този съвременен свят на предизвикателства”. С тези думи се обърна към учениците при награждаването кметът Петър Паунов.

Йоана Цонева от 9-и клас на ПМГ „Емануил Иванов” и Дебора Анева, която е ученичка в 10-и клас на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон”, са учениците, постигнали максимален резултат от 36 точки на тазгодишните тестове за общински стипендии в Кюстендил. Двете момичета получиха по 500 лева общинска стипендия. Йоана Георгиева Кискимова от 8-и клас на ПМГ е с 35 т. и тя се класира на второ място в групата  8.-9. клас и финансов стимул от 400 лв. Трима от явилите се на общинските стипендии се класират на трето място, като са постигнали резултат от 34 точки. Това са Калоян Димитров от 9-и клас на ПМГ, Виктория Нешева от 10-и клас и Сияна Серафимова от 11-и клас, и двете от Езиковата гимназия. Те получават общинска стипендия от по 350 лева. Петима – по 200 лева. По 100 лева получиха 14 ученици, а други 15 – по 50 лева.

Наградите са съобразно присъдените точки след проверка на писмените им работи от страна на експертна комисия.