МВР за родителите на падналото дете: Бяха пияни

  • Районната прокуратура в Пловдив води разследване за това, че детето е оставено без надзор

 

Детето било прието в болница в Пловдив с тежка черепно-мозъчна травма, като към момента състоянието му е стабилно. Не се наложило извършване на неврохирургична интервенция.

Дете на година и половина падна от втория етаж на кооперация в Пловдив. То било намерено от съседи, които веднага подали сигнал на телефон 112.

По време на инцидента родителите са спели в друга стая. По данни на полицията двамата са употребили голямо количество алкохол.

В ефира на “Здравей, България” NOVA те заявиха, че става въпрос за инцидент.

“Гледахме телевизия. Хапвахме и пийвахме. После си легнахме. Детето беше в детския кош. Прозорецът беше отворен. Нямаше как да предположим, че може да излезе от кошарата и да стане нещо. Разбрахме за инцидента от съседите”, разказа бащата на момиченцето.

Майката отрече да е употребявала алкохол.

Живеещите в района разказаха, че родителите на детето са нормални хора и не са пиели често.

Към този момент Районната прокуратура наблюдава досъдебно производство срещу един от родителите. Причината е, че детето е било оставено без надзор и с това е създадена опасност за неговото физическо здраве и развитие. По закон майката и бащата могат да получат до 3 години затвор.

За случая е уведомена Агенцията за закрила на детето, като е възложено нейни служители да се запознаят със случая и да изготвят социален доклад, който да бъде представен по досъдебното производство.

 

От отдел “Закрила на детето” към дирекция „Социално подпомагане” – Пловдив (ДСП) съобщиха, че следят за състоянието на момиченцето, което падна от втория етаж на дома си преди дни. Инцидентът се е случил, след като детето е било оставено без надзор от страна на родителите си. При възникване на промяна в семейните обстоятелства във връзка с търсене на наказателна отговорност на родителите, дирекцията има готовност да предприеме мярка на закрила спрямо малолетната Дария, се казва още в съобщението на ДСП.
Установено е, че в момента на инцидента и двамата родители са били пияни, а пробата с техническо средства е установила 1,91 промила алкохол в кръвта на бащата и 1,17 на майката, уточняват от дирекция „Социално подпомагане” – Пловдив.

Източници: НОВА/БТА