И руският бизнесмен Константин Малофеев с 10-годишна забрана за влизане в България

Държавата е наложила 10-годишна забрана за влизане в България и на руския бизнесмен Константин Малофеев във връзка с разследването по шпионския скандал. Това съобщи по време на изслушване в Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров.

Вчера такава забрана получи бившият ръководител на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников.

Цацаров напълно отхвърли твърденията, че разследването е политическа акция преди местните избори и подчерта, че то не е атака срещу Движение „Русофили“.

„Аз не мога да се съглася с твърдението, че това представлява политическа акция, която политическа акция е свързана с предстоящи местни избори, печелене на политически дивиденти или прочие. Това, което ние правим, е да се опитваме да си вършим работата. Фактът, че движението е било използвано за реализацията на определени цели, които са и съответно финансирани, не означава, че ние трябва да хвърлим сянка или да преследваме за идеи членовете на това движение“, каза той.

Сигналът за готвени протести, които могат да се радикализират, е внесен и до главния прокурор.

В кулоарите на парламента обаче Цацаров каза, че все още не е запознат с неговото съдържание.

„Сигналът е внесен, но съвсем откровено казвам, че с оглед на заниманията с много други неща, включително и това (изслушването – б.р.), не съм имал време да го прочета. Сигналът ме чака на бюрото в момента, който се върна“, каза той.

Главният прокурор Сотир Цацаров бе изслушан в Народното събрание за шпионския скандал по искане на партия „Атака“.

По-рано днес парламентът изслуша по същата тема шефа на ДАНС и вътрешния министър по предложение на ГЕРБ./БНР