Васил Велев: Кризата дойде!

„За индустрията въпросът дали идва криза не стои – всъщност кризата дойде“, заяви пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

„За юни статистиката отчете спад на износа с 6,4%. За юни и юли отчете спад на индустриалното производство. Стопанската конюнктура за август е -3,1%. За пръв път от много време несигурността изпреварва проблема с човешките ресурси“, посочи Велев в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Спад в продажбите от месеци

„И в машиностроенето, и в електротехниката, и в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали имаме спад в продажбите, и то от месеци. Очакваме за цялото трето тримесечие спад на индустриалното производство в страната“, добави още Велев.

Два начина на поведение

Според него има два начина на поведение – да се правим, че нищо не се случва, за да не се свива допълнително потреблението и оттам да не се усилва допълнително кризата, другото – да се каже честно на хората да бъдат по-разумни.

Посока – към рецесия

Запитан дали ще се стигне до рецесия в България, Васил Велев отговори: „Когато индустрията тръгне надолу, икономиката е инертна, процесите се развиват бавно, но посоката е тази“.

След големия харч за изтребители може да се окаже в един момент, че ERM II ще се отдалечи поради голям дефицит, ако не се вземат своевременно мерки, изказа мнение председателят на Асоциацията на индустриалния капитал.

От МТСП е поискана подкрепа за експортно ориентираните компании, при които има проблем

Време е да се действа, няма какво да чакаме, категоричен е Велев. По думите му очакваната помощ от държавата е за десетки хиляди работни места:

„Не са огромни средства и те безалтернативно трябва да се намерят. Не трябва да допускаме грешката от миналата криза, когато не подкрепихме предприятията. Надяваме се тази да не е нито толкова дълбока, нито толкова дълга – няма такива предпоставки“.

Министърът на икономиката Емил Караниколов отрече икономиката ни да е изправена пред криза

Той се позова на статистика, според която за първата половина на годината износът на страната е в размер на 27 млрд. лв. и обяви, че заедно с бизнеса ще търсят решения на проблемите в контекста на заплахата от нова световна криза:

“Не може да не отчетем, че на световен мащаб има икономическо забавяне на ръста. Има различни търговски отношения между големите сили и те наистина влияят, но към момента нямам информация това да се случва към България”, заяви министърът на икономиката и увери, че заедно с работодателите ще бъдат търсени решения на проблемите./БНР