Няма да премахнем митата, ще предприемем и други мерки срещу Сърбия, заяви кандидатката за премиер на Косово от Демократичния съюз за Сърбия

Кандидатката за премиер от Демократичния съюз за Косово Вьоса Османи заяви, че тази партия няма да премахне 100-процентовите мита върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина и ще иска Белград да се върне към диалога, съобщи „Косова онлайн”, цитиран от „Танюг”.
В рамките на предизборната кампания Османи каза, че тя и депутатът Кораб Сейдиу са предложили да се установи пълна реципрочност със Сърбия, което би било приемливо и за международната общност.
Тя добави, че митата няма да бъдат отменени, а срещу Белград ще бъдат предприети още допълнителни мерки.
“Ще искаме от Сърбия да се върне към диалога и да разговаря с нас по тези въпроси. Ще разговаряме и за търговията, свободното движение, признаването на документите, защото Сърбия не признава митническите ни печати, нито медицинските удостоверения, както и тези във връзка със сигурността”, каза Вьоса Османи.
Премиерът в оставка и лидер на Алианса за бъдещето на Косово Рамуш Харадинай също е на твърдата позиция, че митата върху стоките от Сърбия няма да бъдат отменени, докато Сърбия не признае независимостта на Косово./БТА