Спасителите свалят на носилка пострадалата жена.

Инфарктна спасителна акция проведоха планинските спасители от Дупница по издирването на двама италианци. За радост тя приключи успешно след полунощ, а изгубените туристи са вече добре. Малко преди 18 часа дежурните спасители Георги Илков-Темето, Станислав Попов-Тачи, Евелина Малинова, Емил Павлов и Георги Никифоров оказват помощ на пострадала 29-годишна жена в района над Бъбрека. Съмненията са за счупен крак, но впоследствие се оказва сериозно изкълчване. Пострадалата е свалена до първа станция на лифта, след което поема надолу заедно с доброволците. Вечерта й е оказана медицинска помощ в болнично заведение и e гипсирана. “Един от колегите – Тачи, се върна обратно, за да занесе носилката, след като свалихме жената и между 18,30 и 19 часа се получи сигнал за загубени двама чужди граждани. Лифтът вече не работеше и се наложи обратно да поемем нагоре, а Тачи не ни дочака и пое към двамата туристи”, разказаха спасителите. “На хижата имаше техен приятел, с когото поддържаха връзка.

Тачи Тачев

Те го бяха уведомили да поиска помощ, че са уморени след 10-часов преход и не могат да намерят пътя. Изпратили бяха координати и веднага поех натам заедно с един приятел – Стоян Траянов, който прояви желание да помогне, докато се върнат колегите от отряда. На три пъти изпращаха координати и трите пъти се оказваше, че там ги няма. Оказа се, че заради липсата на хубава екипировка не са спирали да се движат, за да не замръзнат, а впоследствие ги видях, че са с по един суитчер, къси панталонки и маратонки. Колегите от отряда казаха на приятеля им при последното подаване на координати да не мърдат от там и да въртят кръгове в радиус около 20-25 метра, още повече че нямаха фенери. Така ги и открихме в района на Зелени рид след полунощ. Бяха премръзнали, но можеха да ходят. Колегите ми ни пресрещнаха и подкрепиха двамата италианци с енергийни храни и дрехи”, разказа Тачи. Любопитна подробност е, че заради акцията младият мъж се наложи да пропусне кръщенката на един от най-добрите си приятели.

Двамата италианци се оказали IT специалисти в голяма фирма, но тръгнали на разходка, разчитайки на джипиеса си. Двамата, на възраст между 25 и 30 години, се свързват за информация по-рано с планинските спасители и получават информация, която се различава от данните на джипиеса им. Вместо да се доверят на спасителите, компютърните специалисти се доверяват на техниката си, след което изпадат в проблемната ситуация.

От ПСС-Дупница досега даваха всекидневни наряди в района на Седемте езера, но вече възобновяват отново само в уикенда. Причината е в липсата на база, а в активния сезон, всекидневно доброволците пътуваха от Дупница./zadupnitsa.co