Близо 300 ученици тръгнаха на училище в Механото в Дупница

Елена Костадинова
  • Директорът Елена Костадинова: „Не забравяйте, че знанието е сила”

  • Учителките Гергана Николова и Любка Миланова: Имаме дуална форма на обучение, даваща възможност за обучение и практика в реални условия

 

За около 300 ученици би първият звънец в ПГ „Акад. Сергей П. Корольов” (по-известно като Механото) в Дупница вчера. Учебната година започна с традиционното посрещане на знаменосците, издигане на знамето и приветствия от името на ръководството на училището и по-големите ученици. „Скъпи ученици, сигурна съм, че и през новата година вие ще представяте достойно своето училище и с гордост ще носите името корольовци, бъдете здрави, силни и уверени в себе си”, обърна се към своите възпитаници директорът Елена Костадинова.

Гергана Николова

Съветът й е: „Не забравяйте старата мъдрост, че знанието е сила”. „Скъпи колеги, обръщам се към вас в едно трудно за професията ни време. Днес повече отвсякога работата на учителя е подценявана, критикувана, отричана. Въпреки това нека не свеждаме глави пред трудностите. Нека не забравяме, че ние сме съвременните труженици на просветата, модерните будители”, каза директорката на учителите. Елена Костадинова пожела на всички здраве, ползотворна, пълна с мечти и ентусиазъм учебна година и „на добър час!” и плисна менче с вода за успех.

Моменти от откриването на новата учебна година

По традиция новите ученици – 67 осмокласници, разпределени в 3 паралелки, бяха посрещнати на входа с хляб и мед. За съжаление не е забравен и друг стар обичай – хвърлянето на моркови в първия учебен ден. И вчера голяма част от бъдещите абитуриенти се бяха въоръжили с парчета моркови, с които замеряха „зайците”. Някои от по-малките отвръщаха на удара и стрелбата бе налице. Празника уважи Олег Стефанов -дългогодишен директор на Механото, допринесъл за развитието на учебното заведение и неговата материална база. Поздравителни адреси бяха изпратени от името на министерството и инспектората по образованието в Кюстендил, община Дупница, двама от народните представители, ЧЕЗ.

Ще могат ли да се реализират и да осъществят мечтите си, след като завършат, попитахме двама от възпитаниците на учебното заведение. „Би трябвало да намеря реализация, надявам се като компютърен специалист. Искам да продължа образованието си в УНСС. Мисля, че имам шансове да ме приемат”, каза Кристиян Борисов. Той е в 10-и клас, специалност „Информатика и икономика”.

Любка Миланова

„Мисля, че ще мога да се реализирам. Имам планове за висше образование в София. Искам да уча в Националната спортна академия за фитнес инструктор и кинезитерапевт. Дойдох на училище с добро настроение, надявам се да продължи, без да има лоши чувства”, сподели Кирил Радев, който е в 11-и клас,  специалност „Бизнес и комуникация”.

Кое е положителното и кои са проблемите в средното образование, бе въпросът към две от учителките в Механото. „Това е 30-ата ми учебна година като учител и се вълнувам, както във всеки първи учебен ден. Радостното за нашата професионална гимназия е, че тази учебна година направихме приема от първия път (първото класирене, бел. авт.). Това се случва за първи път. Държавният план-прием се направи успешно, с пълни паралелки. Това е прекрасно за учениците, защото когато са повече от минимума, имат възможност за конкуренция. Учителите пък си правят своята натовареност и ангажираност за учебната година”, коментира Любка Миланова – старши учител по професионална подготовка. „Преподавам по икономическите предмети и подготвям учениците в 11-и и 12-и клас, най-вече когато учениците завършват и трябва да станат добри професионалисти, за да могат да бъдат конкурентни на пазара на труда. Положителното е, че винаги отговаряме на изискванията на бизнеса, особено в икономическата паралелка. Щом имаме нов програмен продукт, веднага откликваме и обучаваме децата на това, което е актуално в момента, не се връщаме 20-30 г. Хубавото е, че използваме съвременни методи на преподаване и оценяване на учениците, на практиките – учебна и производствена. Ходим на практика в съвременна реална среда. Лятната практика ни е в „Плам” ЕООД, това е най-близкото предприятие до училището. Там има целият набор от длъжности, които са ни необходими, за да може всяко едно дете самостоятелно, с наставник да се обучи за това, за което е влязло в дадената канцелария. И действително децата имат повече интерес, защото се докосват реално до това, което трябва да правят в бъдеще. Могат по-лесно да се ориентират по- нататък за това какво трябва да учат, на какво да наблегнат и т.н.”, допълни педагожката. За недостатъците посочи: „Бих казала, че нещата винаги се случват в последната минута. Започваме учебната година и ние тогава научаваме за всички изменения, промени и наредби на Министерството на образованието. Бих казала и това, че 7 часа е прекалено дълго време за учениците. Много са натоварени – от 8 часа започваме училище и приключваме в 14,25. Прекалено много е. Ние им вземаме от обяда. Докато се приберат децата вкъщи, както и учителите, разбира се, минава време. Много е натоварено. Бих предложила или по-рано да започваме учебната година, или просто да разтоварваме тези деца с часовете. 7 часа на ден по 45 минути… Те са големи, но в същото време… Между 12 или 12,30 до 13 часа този организъм иска да обядва”.

Кристиян Борисов
Кирил Радев

„Това, което дава ПГ „Акад. Сергей П. Корольов”, е разнообразието от специалности. За първа година имаме дуална форма на обучение в нова специалност – „Машини и апарати в химическата и хранително-вкусовата промишленост”, която дава възможност на децата да получат образование и работа едновременно в „Актавис”. Предимствата са не само, че получават професия. Това е едно от най-големите предимства, защото, както казват много организации и министерството, на България липсват кадри. Кадри, свързани с поддръжката на машините, с електрообзавеждане на производството, която е другата наша специалност и се утвърди в годините, и третата -икономическата информатика, която също им дава реализация в много широк спектър. Ползите са много, защото, учейки, те добиват и много знания, които могат да приложат реално тогава, когато завършат, дори само на 19 г.”, посочи Гергана Николова, която преподава география и икономика и информатика и информационни технологии, а от тази година е и главен учител в Механото. По думите й недостатъкът е в липсата на работни места в региона. „Това, което не дава училището на учениците? Няма място, където да се реализират. Малко са фирмите, които проявяват желание да подпомагат професионалното образование”, казва Николова. И добави: „Родителите все още не осъзнават ползата от професионлано обучение и дуалната форма на обучение. Дуалните паралелки са защитени, там минимумът е 12 души. Ние сме изпълнили този минимум – с по 17 ученици, не на 100% – на 26, но все пак не сме на минимума. За учениците в тези паралелки финансовият стимул е 27 лв., независимо от успеха на всяко едно дете, което се обучава. Те могат да получават и друга стипендия, която е за отличен успех, 50% от нея се получават, в зависимост от стипендията, която е за съответната година в училището. Може би стимулът ще дойде впоследствие. Тогава, когато те започнат да посещават часовете по практика. За тази специалност практиката е в „Актавис”. Учениците в 9-и клас от „Топлотехника”, която е първата ни специалност с дуална форма на обучение, те ще бъдат в ТЕЦ „Бобов дол”. Те 2 дни от седмицата ще бъдат на стаж там, практиката ще бъде в реална работна среда. Мисля, че тогава ще усетят предимствата да приложат на практика своите знания, получени през първите 3 години. Защото те сега започват своята професионална подготовка от 8-и клас. 8-и, 9-и и 10-и и в 11-и клас вече отиват да практикуват това, което знаят”. Според Гергана Николова училището все още има нужда и от модернизация на материалната база. „Имаме 2 нови лаборатории, но още има какво да се желае по отношение на модернизацията. Кандидатстваме, печелим проекти и т.н.”, коментира учителката.

Тази година в Механото ще се обучават 278 ученици. В учебното заведение, отворено през далечната 1927 г. като коларо-железарско училище, преподават 30 учители, сред които директор и помощник-директор.