„Движение заедно за промяна” иска ОИК да отмени регистрацията на ГЕРБ за изборите в Дупница

Крум Милев по време на регистрацията на ГЕРБ
  • От коалицията на Пламен Соколов сочат: ПП ГЕРБ е регистрирана незаконно, с един ден по-рано

  • ОИК: Няма нищо нередно, изпълнили сме указанията на ЦИК, има и други формации с регистрация преди 12 септември

 

Централната избирателна комисия (ЦИК) да отмени решението за регистрация на партия ГЕРБ в община Дупница за участие в изборите на 27 октомври като незаконосъобразно, настояват от  Местната коалиция „Движение заедно за промяна”. Причината е преждевременна, според тях, регистрация на формацията на управляващите, които номинират за трети мандат настоящия кмет Методи Чимев.

Пламен Соколов

От „Движение заедно за промяна” алармират, че Общинската избирателна комисия (ОИК) е регистрирала ГЕРБ с един ден по-рано – вместо на 12, на 11 септември. От коалицията, издигаща кандидатурата на ортопеда и екскмет на общината д-р Пламен Соколов, чрез ОИК-Дупница са изпратили писмо до ЦИК, подписано от Радослав Радославов от „Българска Евролевица”. В писмото са посочени мотивите за искането и копия от две решения на ОИК – №9/09.09.2019 г. и №15/11.09.2019 г. Първото решение е относно определяне начална и крайна дата и час за приемане на документи за регистрация в ОИК-Дупница на партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г. То гласи, че на основание допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и решения на ЦИК от 2 септември т.г. ОИК в Дупница е решила документите за регистрация на партии, коалиции и местни коалиции за участие в изборите за общински съветници и за кметове се приемат всеки календарен ден, от 9,00 часа на 12.09.2019 г. до 17,00 ч. на 16.09.2019 г. (не по-късно от 40 дни преди изборния ден).

Радослав Радославов

Второто решение е относно регистрация в ОИК-Дупница на партия ГЕРБ за участие в изборите за кмет на 27 октомври 2019 г. в община Дупница. От него става ясно, че в ОИК е постъпило заявление от партия ГЕРБ с входящ номер 003/11.09.2019 г., подписано от Крум Милев, с пълномощни от Виктор Янев и Бойко Борисов да представлява политическата сила, придружено от необходимите документи. На това основание комисията регистрира ГЕРБ за участие в изборите за кмет на община, общински съветници и кметове.

Факсимилета от решенията на ОИК-Дупница

Защо ОИК, игнорирайки свое решение, е регистрирала ПП ГЕРБ за участие в местните избори в Дупница с един ден по-рано и извършено ли е нарушение, попитахме председателя на комисията Мария Чомакова. ГЕРБ не са регистрирани по-рано, категорична бе председателката. „Ние започнахме работа по-рано – на 4 септември. Впоследствие получихме писмо от ЦИК, в което е указано, че партиите, коалициите и инициативните комитети могат да бъдат регистрирани за участие в местните избори и преди 12 септември. Това писмо е от 6 септември и съгласно него ние нямаме право да откажем регистрация, длъжни сме незабавно да я направим. ПП ГЕРБ е регистрирана на 11 септември, след като са представени всички необходими документи. Що се отнася до жалбата, предстои да я изпратим в ЦИК”, обясниха от комисията. Стана ясно още, че преди 12 септември в ОИК в Дупница е регистрирана не само партия ГЕРБ, но и други формации. „На 9 септември е регистриран инициативен комитет за издигане на кмет на кметство. На 11 септември е регистрирана ПП „Глас народен”, посочиха от ОИК.