Античните колони на древна Пауталия изникват на площада в Кюстендил

  • Школата “Новите майстори” ще реализира нов проект “Под повърхността на града”

  • Знаем, че ходим по едни улици, но под тях има други улици – римските. Кюстендил е много интересен град, в който епохите са подредени като блатове на торта, каза Евгени Серафимов

 

 

Какво има “Под повърхността на града”, ще покаже в свой нов проект кюстендилската школа “Новите майстори”. Възпитаниците на педагога и художник Евгени Серафимов ще реализират през следващите три почивни дни на централния площад “Велбъжд” в Кюстендил ново мащабно градско изкуство. След проектите си “Майстора на един декар”, “Саламандър върху 300 стъпала”, “Гайтаните по поречието на река Банщица” и “Плаващата картина на Майстора” сега, от 21 до 23 септември, двайсет и петима художници, на възраст от 16 до 25 години, ще представят поредното интригуващо изкуство, което не е правено в града.
“Това е т.нар. 3D площадно изкуство. То е много сложно за рисуване и при него се създава илюзията за дълбочина, за това, че площадът пропада, а отдолу се виждат интересни неща. Проектът е част от илюзорното изкуство, почиващо на опита на перспективата и светлосянката. То може да се види само от една гледна точка, но е много впечатляващо и интригуващо”, разказа пред БТА Евгени Серафимов – ръководител на школата “Новите майстори”. Той посочи, че този вид изкуство е популярно в света, но до този момент не е правено в Кюстендил.
Проектът е наречен “Под повърхността на града” и се реализира с подкрепата на Младежка банка и общината в Кюстендил.


Според Евгени Серафимов под повърхността на Кюстендил има много – и в пряк, и в преносен смисъл. “Знаем, че ходим по едни улици, но под тях има други улици – римските. Кюстендил е много интересен град, в който епохите са подредени като блатове на торта. Археологическият резерват “Пауталия” винаги изненадва, когато се започне дори някаква малка ремонтна дейност. Ние няма да разкопаваме площада, но ще създадем илюзията, че в източната част той е пропаднал и отдолу ще се покажат античните колони на древна Пауталия”, поясни Серафимов.
“Освен в археологически план, под повърхността на един град, дори с размерите на нашия, се крият неподозирани неща – други мащаби и измерения, които изкуството може да покаже. Знаем, че Владимир Димитров-Майстора прави световно изкуство, в едно световно неизвестно село, докато не е открит. Можем да направим така, че пропадайки, площадът да разкрива небостъргачи, морско дъно или съкровища. Но аз търся нашия отпечатък – тази древност, в която има нещо специално. Неслучайно на тази територия 8 хиляди години не спират да живеят хора, а и да правят изкуство”, допълни художникът.
“Моята цел винаги е била да покажа на своите ученици, че ние сме част от света и това е плюсът на глобализацията. Няма значение къде си, но има значение кой си”, каза Серафимов. Според него проектът е поредното голямо предизвикателство за школата, а възпитаниците й месец са разработвали идеята и вече са готови да я реализират.
Надявам се, че кюстендилци отново ще се зарадват, както и при предишните ни инициативи, отбеляза Серафимов.