Транспортната комисия в ЕП отхвърли искането за изтегляне на пакета „Мобилност“

Транспортната комисия в Европейския парламент отхвърли днес предложението пакетът „Мобилност“ да бъде изтеглен от Европейската комисия.

Заседанието на транспортната комисия продължи по-малко от десет минути. В началото председателката Карима Дели обяви, че евродепутатът Исмаил Ертуг, който бе вносител на предложението камионите да се връщат в страната – отправна точка на всеки четири седмици, става заместник-председател на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и вече няма да е докладчик по пакета. Новият координатор е шведът от същата партия Юхан Даниелсон.

Пред „Хоризонт“ вносителят на искането за изтеглянето на пакета – евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков, коментира резултата така:

„Със сигурност не е положителен, малко разочароващ, идва следващата седмица, така че готвим се за него тогава, когато гласуваме дали да се даде мандат, но не очаквам да има по-добро представяне от това. Ясно е, че мнозинството е категорично срещу нашата позиция“.

Председателката на транспортната комисия Карима Дели съобщи, че следващото заседание е във вторник. Тогава ще се гласува дали да започнат преговорите по пакета. Ако вотът бъде положителен, започват преговори със Съвета и Комисията.

Новата комисия трябва да поеме функциите си от първи ноември./БНР