Пуснаха предсрочно Джок Полфрийман, убил български студент

Софийският апелативен съд пусна предсрочно австралиеца Джок Полфрийман от затвора.

Мъжът излежава 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов с нож на пл. “Света Неделя” на 28 декември 2007 г. През юли т.г. Полфрийман застана пред Софийския градски съд с искане за предсрочно освобождаване, но магистратите отказаха. Предстои да стане известно с какви мотиви съдиите от по-горната инстанция са взели това решение.

Тричленен състав на Апелативен съд – София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, разгледа жалбата срещу решение на Софийския градски съд (СГС), с което е оставена без уважение молба за предсрочно условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман. Апелативните магистрати намират жалбата за основателна и Полфрийман може да излезе на свобода. В случая са налице законовите основания за предсрочно условно освобождаване. Мотивите на съдебния състав ще бъдат публикувани на сайта на съда. Наказанието е съкратено с 6 години и 10 месеца. Джок Полфрийман е служил в специалните части и изключително добре трениран. По време на престоя си в български затвор той създаде неправителствена организация за реформиране на българската затворническа система. За своята гражданска активност той беше номиниран за Човек на годината от Българския хелзинкски комитет (БХК) на Красимир Кънчев. След силен обществен натиск обаче Кънев беше принуден да оттегли тази номинация.

В защита на Джок Полфрийман в България беше докарана дори австралийската актриса, изпълнила ролята на Меги от световния хит „Птиците умират сами“.