Евгени Серафимов и учениците му изрисуваха 3D римски колони на площада в Кюстендил

След отлично свършената работа "Новите майстори" "погледнаха" своя резултат отвисоко.

Поредното си интригуващо творение сътвориха Евгени Серафимов и неговите ученици от кюстендилската школа “Новите майстори”. В продължение на 3 дни близо 15 момичета и момчета твориха неуморно върху новия арт проект „Градът под повърхността“ на площад “Велбъжд”. Пред погледа на минувачите изникна древен римски площад с колони в 3D версия.

Рисунката е с размери 10 на 15 метра, като младите художници изобразяваха елементи от установен от археолозите преди десетилетия древен римски площад.

“След Плаващата картина в Пловдив и Кюстендил се роди много импулсивно идеята тук в нашия град да направим този вид градско изкуство – 3D стрийт арт, което е много популярно по света. Прави се в големите градове, където има силни художествени традиции. Част е от илюзорното изкуство, което се създава върху хоризонтална повърхност. Илюзията е, че има дълбочина надолу – един вид пропадане. Разбира се, че единственото условие е да се гледа само от една точка, която сме отбелязали. Много съм щастлив, че с моите талантливи ученици приключихме за 3 дни тази задача и за Празника на плодородието нашият град ще има тази хубава арт атракция. Проектът определено ме притесни, защото е много сложен. Проектът се казва „Градът под повърхността“, защото знаем, че Кюстендил е археологически резерват, че под площада е имало римски площад. Ние мислено вдигаме плочките на площада и виждаме римската агора, както е било в антична Пауталия. Боите ще издържат поне 1 година, така че всеки е добре дошъл да се снима на нашето изкуство, а когато вече избледнее, със сигурност ще имаме вече друг”, сподели Евгени Серафимов.

Официалното откриване на е в петък, 27 септември, от 17 часа, а за пълна автентичност за времето ще има момчета, облечени като римляни. И за този уникален проект ръка на “Новите майстори” подаде „Младежка банка“, както го направи и за предишните.